Site icon Olaszmamma

Egy adag pestós tésztával a genovai hídért

A pesto és a trofie szerelme


Mindenki tudja, hogy 2018. augusztus 14-én Genovát felfoghatatlan tragédia sújtotta, amikor összeomlott a város legfontosabb ütőere, a Morandi-híd, 43 halálos áldozatot követelve. Az omlás következtében 566 személyt kellett evakuálni, ők a mai napig nem térhettek vissza otthonaikba. 
Nem vitás, hogy egy ilyen katasztrófa mennyire megtépázza az érintett várost, annak arculatát, idegenforgalmát is.  Míg az országos intézmények az újjáépítésre fókuszálnak, addig Liguria régió elindította a „Pasta Pesto Day” nevű kezdeményezést. Az iniciatíva célja vajmi egyszerű: pozitív felhanggal beszélni Liguriáról egyik szimbólikus termékén, a pestós tésztán keresztül, és ezzel párhuzamosan támogatást gyűjteni a helyreállításra. A pesto olyannyira ikonikus étke Liguria régiónak,hogy még a genovai repülőtér is kivételt tesz a folyékony anyagok szállítására vonatkozó szabályok alól, ha erről van szó: a pesto repülhet a kézimotyóban.

A repülő pestóra ragasztott matrica

A Pasta Pesto Day  az Olasz Konyha Hete a Világban elnevezésű rendezvénysorozattal egy időben, 018. november 19. és november 25. között zajlik, és részt vehet benne Olaszország valamennyi étterme, sőt a külföldön műküdő olasz éttermek is.  Az adott időszakban a csatlakozó vendéglőkben elfogyasztott valamennyi tányér pestós tészta árából 2 euró Genova kasszájába utazik majd, ebből egy euró a vendég, egy euró pedig az étterem támogatása.

A programhoz csatlakozott éttermek listáját az alábbi linken lehet végigböngészni (ugyanitt regisztrálhatnak a lelkes vendéglátósok is ). Magyarországi éttermet sajnos nem találtam, de hátha épp Olaszországban, vagy valamely másik résztvevő országban vagytok a héten, és van kedvetek tenni egy jó ügyért.


Exit mobile version