Site icon Olaszmamma

Hagyjuk egy kicsit az Adriát, irány Liguria!


Sokaknak Olaszország észak-adriai tengerpartjára legegyszerűbb nyaralni menni, hiszen autóval ez van Magyarországhoz a legközelebb, Caorle egy csomó mindenkinek tetszik, gyerekkel ideálisak a lassan mélyülő, homokos partok, de valljuk be, hogy Jesolo és Bibione nem feltétlenül elégíti ki az olasz életérzés iránti vágyunkat. Ha bátrabbak vagytok, és hajlandók vagytok még néhány órát hozzáadni az utazáshoz, hagyjátok inkább az Adria partját (hacsak nem Riminitől délre van a cél), és nézzetek át a nyugati partvidékre. Irány Liguria! Jó hír, hogy Nizzából, Milánóból és Torinóból is gyorsan eljuthattok ide, és ezeket mind kiszolgálják a fapados légitársaságok.

Ciao Liguria!

Liguria Toszkána Piemont és a francia Cote d’Azur szomszédságában, a Tengeri-Alpok és a Ligúr-tenger ölelésében vár Benneteket.  Olyan pazar helyek csalogatnak ide, mint a sokszor tévesen Toszkánának gondolt Cinque Terre és Portovenere, Genova, Portofino, valamint a francia határhoz közelebb Taggia olajfa-ültetvényei, Sanremo, Imperia és sorolhatnám. Mivel Olaszpapa kisgyerek korától jár Liguriába  ez a Torinóhoz legközelebb eső tengerpart), ezért megengedheti magának, hogy már évek óta halálra unja, ezért szinte soha nem jövünk ide strandolni. Az idén azonban az asztalra csaptam, aminek egy sűrű sanremoi hétvége lett az erdeménye.

Itt a recept egy szuper, csúcsra pörgetett liguriai hosszű hétvégéhez. Mi autóval érkeztünk, de Magyarországról opció a fapados is, hiszen Nizzából egy óra alatt Sanremóban lehetünk. Figyelem! Liguria nem csak a Torinóhoz, de a Milánóhoz is legközelebbi part, ezért érdemes jó előre szállást foglalni, mert folyamatosan dugig vannak a hotelek és az apartmanok, nekem 3 héttel az utazás előtt alig sikerült találnom valamit. Sanremo kiváló bázis, van jó hosszú homokos tengerpartja, ahol más ligúriai nyaralóhelyekhez képest egész szellősen helyezték el a napernyőket. A szabadstrandokkal nem bántak túl bőkezűen, de cserébe nem szálltak az egekig a fizetős helyek árai sem, ezen a július végi hétvégén 17 eurótól indult egy nap, két fő, egy napernyő és két nyugány kombó.

 

Sanremo – és úgy általában Liguria-  tele van gyönyörű szecessziós palotákkal, a tengerparti sétányon a színpompás virágágyásokon kívül csupa ilyen kísér minket végig. Az Art Nouveau eleganciájának tőszomszédságában kellemesen eléldegél a középkorban épült, és azóta nagyjából változatlan óváros, Labirintusszerűen kanyargó, lépcsős  szűk utcákon tekergünk itt, amelyeket annak idején a kalóztámadások ellen építettek. Kalóz legyen ugyanis  a talpán az, aki nem  veszti el összes tájékozódó-képességét ebben a dzsumbujban. Van itt utcára teregett ruha, egymáshoz átkiabáló szomszédasszonyok, minden ami az olasz közhelyszótárban szerepel. Ha eleget csavarogtunk itt, beülhetünk a sétálóutca egyik bárjába, akár a híres Ariston színház szomszédságában (ez utóbbinak a neve vonzóbb, mint a külseje), vagy pörgethetünk a rulett kerekén a kaszinóban. (Olaszországban összesen négy városban működik kaszinó: Velencében, Sanremóban, a valle d’aostai Saint Vincentban, és Olaszország svájci enkávéjában, Campione d’Italiaban).

[envira-gallery id=”3929″]

Olaszországban teljesen szokatlan módon még egy ortodox templomot is találunk, amit most épp újítanak, úgyhogy a hagymakupolákról nincs normális képem, mindenestre szokatlan jelenség. Ha vacsorára kerül a sor, az első fogás mindenképp pestos trofie legyen, én olyat ettem itt, hogy azt hittem, hogy rögtön mennybe megyek.

Félnapos kirándulásnak tökéletes célpont a hippi művésztelep Bussana Vecchia, a mesébe illő Dolceacqua, vagy az ugyancsak középkori hangulatú

Taggia. Taggia már csak azért is szuper célpont, mert itt terem a világhíres taggiai olajbogyó (olive taggiasche), amelyek bár apróbb szeműek, mint a többi olasz fajta, de kiváló minőségű, és isteni olívaolaj készül belőlük. Taggia városában több olajprés is található, amelyek látogathatóak, és közvetlenül a termelőktől vásárolhattok pazar olajat.

Itt születik az olaj

Sportos alkatoknak ajándék a Sanremo és Imperia között kiépített 25 km-es bicikliút, amely végig a parton fut.

Mire vártok? Csomagoljatok!

 



Exit mobile version