Site icon Olaszmamma

Így közlekedj Olaszországban!


Beindult a nyári szezon, mindenki utazik, van, aki csak a tengerpartig, majd ott lecövekel egy hétre a napernyő alatt, van, aki az olajbarnára sült bőrt kulturális élményekkel szeretné megfejelni és már bőszen szervezi a csillagtúrát és a kirándulásokat. De hogyan is mocorogjunk Olaszországban? Segítek, ugyanis a közlekedés Olaszországban külön kaland.

Itáliába eljutni manapság már nem kihívás,a fapadosok gyakorlatilag az egész Csizmát szépen lefedték. Bezzeg az én időmben csak a Eurolines menthetett meg a Budapest és Velence között zakatoló Venezia expresszen való, folyamatos útlevél-ellenőrzésekkel és várakozásokkal tarkított éjszakázástól. A közvetlen vonatközlekedés mára már megszűnt  a két ország között, akik Olaszország észak-kelet régióiba tartanak azonban még simán igénybe vehetik a Flixbus szolgáltatását, amivel Triesztbe vagy Velencébe közvetlenül is eljuthatunk.

Milano Centrale

Ha autóval utaztok, és nem az osztrák-olasz határ közelébe, akkor Szlovénián keresztül menjetek. A határ utáni első benzinkútnál (Pince) 15 euróért heti, 30 euróért havi autópálya-matricát vehettek, aztán három óra alatt már trieszti levegőt szívtok. Olaszországban fizetőkapuk vannak az autópályán, külön sáv a készpénzes és a kártyás fizetésnek. Arra ügyeljetek, hogy a TELEPASS feliratú sávokat kerüljétek el. A TELEPASS az Olaszországban élő, mágikus kütyüvel rendelkezők életét könnyíti meg, amit berakunk  a kocsiba, és megállás nélkül hasítunk végig a pályán, a díjat pedig automatikusan a bankszámlánkról vonják le. Nektek azonban nincs Telepassotok, ha bekeveredtek egy ilyen sávba, a sorompó sajna nem fog kinyílni, és onnan csak a személyzet szabadít majd ki. Az olasz autópálya költségeit könnyedén kiszámolhatjátok ezen az oldalon, az indulási és érkezési pont megadásával.

A félelmetes Telepass-kapu

Ami a kisebb kirándulásokat illeti, ha ezek két viszonylag nagyobb város között történek, akkor esélye lehet a vonatnak (menetrend: itt), de eldugottabb falvakat, csodaszép öblöket, dombtetőre épült kastélyokat, világhíres borospincéket szinte csak autóval fogtok tudni meglátogatni. az olaszok még a mosdóba is autóval járnak, a közösségi közlekedés nem túl hatékony és nem is megbízható (én az otthonomtól 15 km-re levő munkahelyemre csak autóval tudok eljutni, ha a környezettudatosságom kerekedne felül ez pontosan két és fél órát és az idegeimet venné igénybe). A szigeteken és a déli régiókban fokozottan igaz ez, ahová autóval villámgyorsan elutazhatunk, az busszal hosszas tervezést, várakozást és szorgos fohászkodást igényel. Szóval ha tehetitek, menjetek autóval (ha a végállomás nem az észak-olasz Adria, hanem valamelyik izgalmas déli régió, vagy Ligúria francia riviérával határos partszakasza, stb., akkor aludjatok egyet félúton!

Mi rendszerint Triesztben szállunk meg egy éjszakára a két otthonom között és sétálunk egyet a Miramare kertjében és aperitívózunk az Antico Caffé San Marcoban), vagy béreljetek egyet legalább a kirándulások idejére. Ha azonban nagyobb városok felé veszitek az irányt, dobjatok el kaszát-kapát és slusszkulcsot, ezekbe menjetek vonattal, mert a városi közlekedés egy magyar vezetőnek rémálom,de ha még gyakorlott is és nem rettentik meg az összevissza cikázó robogósok és heves kézmozdulatokkal sértegető autóstársak, a parkolásnál úgyis el fog gurulni a gyógyszer. Nagyvárosban a parkolás maga a pokol, vagy megvan a bejáratott helyetek, vagy köröztök akár fél óráig is a jó szerencsében bízva, vagy berakjátok egy mélygarázsba, már ha ott is van szabad hely…..Szóval ha nem akartok órákat parkolóra való vadászással tölteni, nagyobb városokat autóval kerüljetek el! Ja, és külön figyeljetek oda a ZTL-re, ami korlátozott forgalmú terület  a városokban, ahová csak az ott lakók, vagy külön engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Főszabály szerint. Van amikor ugyanis mindenki előtt megnyitják. Ti kerüljétek el messzire, mert szorgosan büntetnek érte az olaszok.

ZTL Torinóban (épp szabad bejárással)

Készen álltok? Vigyázz, kész, tűz, rajt!



Exit mobile version