Site icon Olaszmamma

7000 eurós bírság a kamu designer holmikért


Itt a nyár, aszalódunk a napon, alig várjuk, hogy Messiásként érkezzen a mozgóárus a behűtött kókusszal vagy mandulával, literszámra isszuk a granitát, és folyamatosan vonulnak el a napágyunk előtt a hamis Gucci/Louis Vuitton/Prada/Armani – és még sorolhatnám a legmenőbb designereket –  termékeket potom pénzért kínáló feketézők is.  Elmaradhatatlan része ez egy olasz tengerparti strandélménynek.  Mi sem lehetne csábítóbb egy olcsó, jól megcsinált pénztárcánál vagy táskánál, és jelentkezzen, aki nem szerzett még be egy ilyesmit sem olaszországi nyaralása alatt.
Vigyázat! Az olasz állam próbálkozik felvenni a harcot a strandokon teljesen elharapózott illegális kereskedelem ellen. Egy 2018-as áprilisi jelentés szerint az idegenforgalommal összekapcsolódó ilyen jellegű tevékenység gyakorlatilag külön gazdasági szektor, amelyben 22 milliárd euró kering évente, és amelyből az államnak 11,5 millió euró adókiesése származik. (Az más kérdés, hogy  a hamisított darabok árusítása egyébként is büntetőjogi kategória, nem csak az elmaradt adóbevétellel van itt a gond, de ettől az apró részlettől most tekintsünk el).

Butik

Az illegális árusokkal szemben Olaszország új, harcias kormánya a nemrég benyújtott új „biztonságos tengerpart” jogszabálycsomaggal készül fellépni, amely 15 000 euróig terjedő bírsággal bünteti a kereskedőt, de a vásárló sem jár túl jól, akár 7000 euróba is kerülhet neki egy ilyen shopping.  Az új belügyminiszter, Matteo Salvini azt ígéri, hogy a rendvédelmi szervek fokozott ellenőrzést folytatnak majd az olasz strandokon, és megakadályozzák majd az oly jellegzetes mozgóárusok bejutását, sőt célba veszik azokat is, akik az áru tárolásához szükséges ingatlanokat bérbe adják.

Piaci rést keres

2017. óta csaknem félmillió hamis cipőt, táskát, pénztárcát, ruhadarabot foglalt le az olasz rendőrség 265 millió euró értékben, és mintegy tízezer személyt tartóztattak le illegális kereskedelem miatt.  A június végén életbe lépő új jogszabály csírájában készül elfojtani a jelenséget, és a gyártás központjait, Nápoly és Prato városok illegális varrodáit is célkeresztbe veszi.

Úgyhogy nézzetek jól körül, ha éppen nagyon megkívánnátok egy Moncler dzsekit a parton….

 



Exit mobile version