Site icon Olaszmamma

Vérfürdő a stadionban: a Heysel-katasztrófa


1985. május 29-e a futballtörténelem egyik legszégyenteljesebb napja. A Juventus és a Liverpool közötti BEK-döntő napja volt ez, ami a brüsszeli Heysel stadionban került megrendezésre. A helyszínre utazó olasz szukrolók nagy része, főleg, akik szervezett keretek között utaztak ki a meccsre, az M-N-O  tribünökön foglalt helyet, átellenben az angol szurkolókkal. Az önállóan jegyet vásárló olaszok közül sokan azonban a Liverpool szurkolói tribünje melletti Z szektorban kaptak helyet. A Liverpool rajongói nem voltak egyedul, hozzájuk csapódtak az erószakosságukról közismert Chelsea-szurkolók is. A Z szektort csak egy alacsony fémrács választotta el az angoloktól.

A meccset 20:15-kor kellett volna kezdeni, d enagyjából egy órával előtte, 19:20-kor az angol huligánok elkezdtek a Z szektor felé nyomulni, lerombolták a rácsokat, és próbálták provokálni, erőszakkal, petárdák és rakéták átdobálásával megfélemlítenii az olasz szurkolókat, azonban a juventinók kemény magja ugye pont nem itt, hanem a stadion távolabbi pontján nézte volna a meccset. A Z szektorban egyszerű olasz nézők ültek. A belga rendvédelem enyhén szólva nem volt a helyzet magaslatán, az angol támadás elől menekülni akaró olaszokat gumibottal zavarták vissza a szektorba, amit időközben elfoglaltak az angolok. A kialakult káoszban többen a tribünről a semmibe vetették magukat, mások átmásztak a szomszéd szektorba, volt, akit a kerítés sérített meg. Egy ponton egy fal nem bírta a terhelést , összedőlt. Több embert szó szerint agyontapostak, agyonnyomtak. A stadion többi részén nem is igen értették, hogy mi folyt itt, és a stadiontól egy kilóméterre posztoló belga rendőrök is csak fél óra elteltével fáradtak a helyszínre, amikor  a kétségbe esett tömeg már a pályát is elfoglalta.

 

39 halálos áldozatot követelt a Heysel tragédiája, közülük 32 volt olasz. A sebesültek száma 600. A tragédiát élőben közvetítette a Rai Due.

A legmegdöbbentőbb az egészben az, hogy a meccset mindezek ellenére lejátszották, Michel Platini góljával meg is nyerte a Juventus. Így a klub történetében először BEK győztes lett a csapat. A német tévé nem volt hajlandó közvetíteni a  mérkőzést, az osztrák televízió pedig azzal a felirattal adta le, hogy „amit most látnak, az nem egy sportesemény”.

A Juve vezetése és Michel Platini meglátogatták a súlyos  sebesülteket a korházban, az egyik brüsszeli kaszárnyában berendezett halottasházban tiszteletét tette  Baldvin belga király és felesége Fabiola.

A tragédiát követő napokban az UEFA határozatlan időre  kizárta az angol csapatokat az európai kupákról, és ez egészen 1990-ig tartott. A 2000. évi, Belgium és Hollandia által közösen szervezett  labdarúgó-Európa-bajnokságon az olasz csapat két mecset is játszott az egykori Heyselben, az egyiket pont a házigazda belgák ellen. A meccse előtt az azzurrik közösen imádjoztak a valamikori Z szektor helyén és az olaszok csapatkapitánya , Maldini, és a Juventus kapitánya  Conte koszorút helyeztek el az áldozatok emlékére. Az UEFA egyébként nem engedte, hogy az olaszok a gyász jeléül fekete szalagot viseljenek a karjukon.

Torinó jelképe, a Mole Antonelliana az áldozatokra emlékezik

A 2004-2005-ös Bajnokok Ligája negyeddöntő ismét összepárosította a Juventust és  a Liverpoolt, akik a heyseli katasztrófa óta nem játszottak egymással. Az első meccs előtt a Liverpool szurkolói az „Amicizia” (Barátség) feliratot formázták kartonból. A juventinók azonban nem felejtettek könnyedén, a szurkolók egy része hátat fordított a Liverpool pályára vonuló csapatának.

Az UEFA főtitkárát, Hans Bangertert három hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélték, továbbá kilenc angol huligánt 4 év felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, valamint 60 ezer frank pénzbüntetésre ítélték.

Torinó futballtörténetének nem ez az egyetlen fekete napja, 1949-ben a Juventus örök riválisa, a Torino teljes focicsapata veszett oda egy repülőgép-szerencsétlenségben.



Exit mobile version