Site icon Olaszmamma

Magyarok Olaszországban: Katona Dóra és a Sapori Siciliani


Vendégeskedtünk már olaszországi magyaroknál sokfelé: Emesénél Szardínián, rácsodálkoztunk a toszkán lankákra  Toszkánamánia Vikijével, Piemont magyarok számára nagyrészt ismeretlen szépségeire Tündével, a Garda-tóra Nikivel, sőt főzőcskéztünk Viareggióban a Culinarium csapatával. Úgy tűnik, hogy a tengerparti nyaralást főzőcskézéssel kombinálni mostanában elég menő, itt az újabb remek lehetőség, Katona Dóriék gasztrotúrái Szicíliában, annak is ez egyik legszebb városában, Siracusában várnak Benneteket. Dóri mesélt nekem.
– Mi szél hozott erre a gyönyörű szigetre?
Magyarországon  PR-szakot végeztem és kezdetben kereskedelemben dolgoztam egy neves gyümölcslé készítő cégnél mint képviselő majd manager és végül egy disztribútor cégnél mint üzletágigazgató. Igyekeztem szép karriert felépíteni magamnak  ami javarészt sikerült is. Aztán szingliségem idején kiruccantam Olaszországba a barátnőimmel, ahol megismertem calabriai párommal, Umbertoval…  Döntenem kellett, hogy a karrier vagy párkapcsolat, és az utobbi javára billent a mérleg. Szépen felmondtam a munkahelyemen és nekivágtam Sziciliának. Ennek már hat éve.
– Az olaszok életstílusa, hozzáállása már az északi Torinóban is nagyon laza a Magyarországon szocializálódottaknak , Szicília ehhez képest még extrémebb lehet. Betalált a kultúrsokk?

A kezdeti pár hónap pihenéssel telt, ami a rohanós, stresszes élet után szinte megváltás volt. Dolce Vita teljes testközelből .. Majd kezdtem beilleszkedni és gőzerővel tanulni a nyelvet, mert anélkül itt semmire nem megy az ember lánya. A szicíliai dialektus miatt annyira nem is volt annyira egyszerű ez a gyors nyelvtanulás. Otthon már alapoztam a nyelvtudásom, ezért egy stabil kezdőként vágtam bele a további nyelvtanulásba itt kint.

Azt gondolom, hogy ennyi idősen mindenhol kicsit nehezebben megy a beilleszkedés. Természetesen az itteni dél-olasz emberek és a párom családja is nagyon kedvesesek és befogadóak. Ennek ellenére az ember mégis csak egy idegen környzetben kultúrában találja magát, amit nekem is szoknom kellett a dolce vitából való felébredésem után. Ez a folyamat nálam kb. 2 évig tartott, akkor tudtam már biztosan  kijelenteni, hogy nem szeretnék hazaköltözni.

– Olaszországban mindig kényes kérdés a munkakeresés, délen pedig fokozottan így van. Megerősíted?
Itt délen tényleg nagyon nehéz munkát  találni… hiába van diplomám beszélek három nyelvet, tényleg nem volt könnyű. Legfőképpen, mert itt minden a turizmusra és arra a három hónapos szezonra épül. Végül a sok próbálkozás és önéletrajzírás után amikor már a nyelvet is magabiztosan beszéltem, úgy gondoltam egy kedves barátunk kérésének elegett téve hogy kibróbálom magam a vendéglátás terén, és egy jól menő pizzériában kezdtem el kasszásként dolgozni és kicsit menedzselni az éttermet. De ugye mint a turizmus, ez is csak nyáron pörög.
-Hogy született a főzőiskola?
Megismerkedtem üzlettársammal a szintén nagy Szicília-rajongó Bozi Lacival, aki bár otthon él, de mindig is vágyott erre a csodálatos szigetre. Rögtön egy hullámhosszra kerültünk és elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mit is lehetne ezen a gyönyörűséges szigeten csinálni. Mivel mindkettőnknek régi vágyunk egy gasztronómiával kapcsolatos elfoglaltság, és passziónk a főzés, ezért úgy döntöttünk, hogy együtt közösen életre keltjük a Sapori Sicilianit.

Tiszta szívből és lelkesedéssel vágtunk bele közös vállalkozásunkba és azt kell, hogy mondjam nagyon jól tudunk együtt gondolkodni, alkotni, dolgozni. Laci rám bízza helyiként a programok és a menük kitalálását, Ő pedig intézi az otthoni PR-t és marketinget. Kitűnő párosítás azt gondolom.

Hisszük, hogy ennek a vállalkozásnak vannak létjogosultsága ezen a piacon hiszen ez egy viszonylag kiaknázatlan terület, illetve az olasz kultúra és vendégszeretet, mentalitás legendás. A konyhaművészetről nem is beszélve. Épp ezért szeretnénk Szicília rejtett kincseit bemutatni kedves honfitársainknak.

-Miért válasszanak Benneteket a pihenésüket tervezők?

Úgy gondoljuk, hogy enni jó és finomat enni még jobb. Szicíliai ételeket készíteni jó társaságban, finom borokkal kísérve pedig fantasztikus élmény. Ezt az élményt szeretnénk veletek megosztani. Szicíliában azon felül, hogy a tenger meseszép és szinte egész évben kellemes a klíma, az is a vonzó, hogy tökéletesen lehet ötvözni a nyaralás élményeit egy kis gasztronómiai barangolással. Szicília a világ egyik legizgalmasabb kulináris desztinációja. Rengeteg ihletet és ötletet lehet meríteni a helyiektől.

Hogy a lényegre térjek, a főzőkurzusunk megalapításában nagyrészt a szicíliaiak és konyhájuk iránti szeretet vezérelt. Itt központi téma az evés és a főzés, szinte minden beszélgetésnél és összejövetelnél egy kicsit főzünk elméletben és gyakorlatban is. Élményekben gazdag és hangulatban színes gasztrokalandozásaim során szenvedélyemmé vált a konyha, ennek köszönhetitek most ti is kurzusunkat.


A főzést nagyban megkönnyíti, hogy a mediterrán éghajlatnak köszönhetően mindig van friss idényzöldség és gyümölcs. Mindennap lehetőségünk van a helyi termelői piacon bevásárolni,vasárnaponként, pedig a kisebb falvakban tudjuk mindezt kényelmesen megtenni. Elég ha kilátogatunk reggel, és máris megvan az aznapi menünk. Épp ezen személyes élményektől vezérelve  jött az inspiráció, hogy ti is belelássatok a helyi szicíliai hétköznapi életbe főzőkurzusunk alkalmával nem csak főzünk, hanem ellátogatunk helyi piacokra és közösen vásárolunk be a főzéshez az éppen aktuális idényzöldségekből. Télen friss articsóka, édeskömény vagy akár brokkoli ad ihletet az ebédhez, esetleg az otthon szinte ismeretlen katáng vagy mángold. A padlizsán, a cukkini és paradicsom pedig a szicíliai konyha alapját képezik.

-Mégiscsak egy szigeten éltek. Hogy állunk a tengeri fogásokkal?

Magyarként nagyon nagy élmény a halpiac, ami nem egyszerűen egy piac, hanem egy kavalkád. A színek és a szagok különleges egyvelege varázslatos szicíliai hangulata páratlan.  A halászok szinte kiabálva értékesítik a portékájukat igazi nagy felfordulás az egész. Természetesen  főzőkurzusunk programjának részeként ide is ellátogatunk. Szicíliában generációk főznek közösen, gyakorlatilag egyfolytában eszünk és persze finom borokat kóstolunk.
Bízom benne, hogy általunk ti is megszeretitek a szicíliai ízeket és a szicíliai szín- és hangulatkavalkádot és visszalátogattok e csodálatos szigetre, de nem mint turista ha nem mint vendég.

Ha ez esetleg nem lett volna elég, akkor hívjuk segítségül Goethe sorait, amelyek szerint „Szicília nélkül nem lehet igazi képünk Itáliáról, itt van a kulcsa mindennek.” Mindenkit nagy szerettel várunk kurzusainkon, gyertek bátran szép borokat és finom ételeket kostolni. Találkozzunk Szicíliában!



Exit mobile version