Site icon Olaszmamma

Üres a kassza: fizetős lesz a Pantheon


Róma, sőt az egész ókori építészet egyik legelképesztőbb műemléke a Pantheon, amely gyakorlatilag eredeti formájában fennmaradva várja a betérni vágyókat. Az épólet a VII. századtól keresztény templom, és olyan jelentős személyiségek sírjait látogathatjuk meg itt, mint Raffaello vagy az országegyesítő II. Viktor Emánuel és I. Umberto királyok. Tökéletes kupolája alatt nem lehet finnyáskodva elvonulni, fantasztikus az egész épület, az előtte elhelyezkedő tér pedig az egyik leghangulatosabb egész Rómában.

Az olasz kultuszminiszter, Dario Franceschini a napokban, az új  Caravaggio-múzeum átadásán lebegtette meg azt a kevésbé sem vidám hírt, hogy a Pantheon januártól, sőt lehet, hogy már év végétől (a két ünnep környéke mégiscsak főszezon) fizetős lesz.  A belépti díj előreláthatóan 3 euró. Most azon megy a tanakodás, hogy hova helyezzék a jegypénztárat…. Egyelőre az egyház áldását is várják, hiszen a Pantheon működő templom, egyházi nevén Santa Maria dei Martiri, és vannak olyan napok, amikor a turistákat hívők váltják benne. Nem lenne túl kedves dolog tőlük is pénzt bezsebelni. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy felmerül  a Pantheon fizetőssé tétele, már tavayl januárban is felreppentek ezzel kapcsolatos hírek.

A Pantheont évente nagyjából hétmillió turista látogatja meg, legfőbb látványossága a kupola közepén található 9 méter átmérőjű nyílás (oculus), amely természetes fénnyel látja el az épületet.  Pantheon persze simán megér három eurót, de ettől még természetesen felháborodás kíséri a bejelentést.

A kupola oculusa

Ha Rómában jártok, ezeket a kevésbé ismert helyeket is feltétlenül látogassátok meg!



Exit mobile version