Site icon Olaszmamma

Hónap első vasárnapja: menjünk ingyen múzeumba!


#DOMENICALMUSEO annak a szuper kezdeményezésnek a mottója, amely lehetővé teszi, hogy minden hónap első vasárnapján ingyen lehessen meglátogatni az olasz állami múzeumokat. Mi imádjuk ezt a lehetőséget, és a környék összes látnivalóját kipipáltuk már ezzel, sőt, ha esetleg éppen máshol vagyunk Olaszországban, igyekszünk kihasználni az ingyenes kultúrát.

A torinói királyi palota

Különösen azért jött ez nekünk kapóra jó ideig, mert Olaszgyerek még  kicsi volt, és soha nem lehetett tudni, hogy éppen mennyi időt enged nekünk művelődni -de tudni lehetett, hogy nem sokat- és legalább nem kellett amiatt hőzöngenünk, hogy feleslegesen dobtuk ki a pénzt az ablakon. Aztán annyira belejött most már ő is, hogy gyakorlott múzeumjáró,szava sincs, csak nézelődik. Ebbe nőtt bele.

Összesen több, mint  430 múzeum, ásatási helyszín és műemlék nyitja ki a kapuit és zárja be a kasszát ilyenkor. Az ingyenesen látogatható múzeumok listáját az olasz Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján teszik közzé, ezen a linken.

Olyan helyekre van lehetőség bejutni, mint a Kék Barlang Capri szigetén, Pompeji, a Miramare Triesztben, a Colosseum, a Forum Romanum, a milánói Brera vagy az Uffizi-képtár. Azonban ne legyenek hiú ábrándjaitok, nem ti lesztek az egyetlenek, akiknek eszébe jut ez a pazar program, a felkapottabb helyeken készüljetek jó hosszú sorbanállásra . Egyes helyeken korlátozásokkal él a dolog: Pomejibe meghatározott időrendben lehet bejutni, a Colosseumnál pedig 3000 főben korlátozzák meg az egyszerre beengedhető maximumot. Ügyeljünk arra is, hogy a díjmentes belépés jó eséllyel nem terjed ki az időszaki kiállításokra, és hát ugye Olaszországban vagyunk, mi pattantunk már vissza zárt ajtókról is. Nem árt előtte puhatolózni, ha megtehetjük, hogy biztosan nyitva tartanak-e, és nem áll-e fenn valamilyen számbeli korlátozás.

Pompeji, háttérben a Vezúv

Ezzel együtt remek lehetőség szétnézni akár kevésbé felkapott helyeken is, ahová egyébként nem jutnánk el, de ha már épp ott vagyunk,és még fizetni sem kell érte, akkor miért is hagynánk ki.

 

A kezdeményezés évek óta töretlen népszerűségnek örvend, a legtöbb helyen érdemes előre foglalni, ezt rendszertin az adott múzeum oldalán teheted meg.  Kapjátok össze magatokat, irány a múzeum és a végtelen olasz kulturális örökség!

 



Exit mobile version