Site icon Olaszmamma

Földrengés Ischia szigetén

Ischia szigete


Tegnap este 20:57-kor kezdett remegni a föld Ischián, a Nápolyi-öböl szépségéről és fürdőiről híres kis szigetén.  A szigetet ért rengés  a Richter-skála szerinti 4-es erősségű, és 10 km mélységű volt, melynek epicentruma Punta Imperatore világítótornyától egy km-re esett. A földrengés leginkébb Casamicciola községét érintette, de jelentettek károkat Forio, Serrara, Fontana, Lacco Brano d’Ischia településekről is. Casamicciolában öszedőlt egy lakóház, innen többeket kellett kimenekíteni.

A jelenlegi mérleg szerint a földrengés két halálos áldozatottal járt és 39 sérültet ápolnak (közülük szerencsére senki sincs életveszélyes állapotban). Több százan alaszanak az utcán, rengeteg az épületekben keletkezett kár, összeomlott Purgatorio temploma. A mentés jelen pilanatban is tart.

Mondani sem kell, hogy mekkor pánikot kelt egy földrengés egy aprócska szigeten, ahonnan a menekülési útvonalat egyedül a tenger jelenti. Ráadásul augusztus van, főszezon, a sziget ilyenkor tele van a világ minden tájáról érkező látogatókkal. Éjszaka hosszú sorok alakultak ki a kikötő jegypénztárainál, a turisták és a helyiek egyaránt Nápolyba szerettek volna eljutni az első komppal, amely végül 4:30-kor hagyta el a szigetet.

Nem ez az első alkalom, hogy ezt a környéket rengés sújtja: 1883. július 28-án egy földmozgás több, mint 2000 halottat követelt, és szinte teljesen elpusztította Casamicciolát.

Korabeli ábrázolás az 1883-as ischiai földrengésről

Megjegyzendő, hogy a 4,0 erősségű mozgás nem számít extrémnek,a 2009-es aquilai földrengés 6,3,  a tavalyi közép-olaszországi rengések, amelyekben Amatrice nagy része elpusztult  6-os erősségűek voltak.

Olaszország szeizmológiai térképe (forrás: Olasz Katasztrófavédelmi Intézet)

Olaszországban az utóbbi években , amint az ismeretes, folyamatosak a földrengések, különösen veszélyeztetettnek számító terület Közép- Olaszország,elsősorban Abruzzo, Umbria és Marche régiók.  Itt 2016 és 2017 között szinte folyamatosan rengett a föld, ami több települést rombolt porig, és háromszáz halálos áldozattal járt. Ezeken a terülteken bár nagyon lassan, de kezd újra beindulni az élet, májusban számoltunk be arról hogy hogyan épített fel az IKEA egy iskolát  a helzi gyerekeknek az újrakezdés reményében.



Exit mobile version