Site icon Olaszmamma

Taormina lezárva, ellenőrzés a határon, G7 csúcs Szicíliában

Egyelőre nyugalom Taorminában (fotő:gnuckx)


Olaszországba készülők figyelem! 2017. május 26-27-én a szicíliai Taorminában rendezik a G7 csúcstalálkozót, amit fokozott biztonsági előkészületek előznek meg és kísérnek végig.

Már most katonák masíroznak a csodálatosan szép város utcáin, állnak őrt a római kapuk mellett. A csúcstalálkozó idején gyakorlatilag az egész várost lezárják majd,sőt május 13-tól autóval is csak az ott lakók hajthatnak be, szigorú ellenőrzés mellett.  A tengerjáró hajók is elkerülik ebben az időszakban a város kikötőjét (ezért a helyiek csak mérsékelten lelkesednek).  Tízezer fegyveres vigyázza majd a biztonságot a környéken.

Ha ez esetleg nem lenne elegendő, Olaszország május 10. és 30. között ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a schengeni belső határokon, úgyhogy senki se lepődjön meg, ha belépéskor esetleg várakozni kell. A repülőterekre is érdemes a szokásosnál valamennyivel korábban érkezni.

A helyiek egyébként nincsenek annyira elájulva a G7-től. A környék legfontosabb bevételi forrása a turizmus, és az idelátogatóknak már eddig is épp elég bosszúságot okoztak a folyamatos építkezések, kátyúzás, túrások, amitől a város egyelőre inkább bombatámadás sújtotta területhez hasonlít.  (Vicces, hogy amikor 2016-ban az akkori miniszterelnök Matteo Renzi a G7 csúcs taorminai megrendezése mellett döntött pont az volt a cél, hogy a külföldiek agyából kimossák a Szicília-lepukkantság-maffia kombinációt).

Azért pozitívuma is van ennek persze, a közel fél évszázada elhanyagolt görög színházat  végre kitakarítják, a Taorminába vezető főútvonalon zajló munkálatok helreállítanak egy viaduktot, ami enélkül állítólag bármikor összeomolhatott volna.  Vannak természetesen olyanok is, akik kicsiben is próbálnak valami naggyal kitűnni: a helyi Fanaberia fagyizóban megalkották a Trump-kelyhet, ami az amerikai zászló színeiben pompázik, és a tetején egy narancsspirál emlékeztet az elnök jellegzetes frizurájára.

Taormina, görög színház (fotó: mariocutroneo)

 



Exit mobile version