Site icon Olaszmamma

Craco, a szellemváros

Craco és a környező dombok (Amedeo Di Trapani)


Basilicatában a madár sem jár, nemhogy magyar turista. Ezen némiképp változtat Matera jelenléte, amely az utóbbi években olyan profi idegenforgalmi marketinget végzett, hogy egyre többen merészkednek el idáig.  Hát Materától még 60 km-t kell továbbmennünk, hogy eljussunk erre a holdbéli tájra, amelyet esetleg Carlo Levi „Krisztus megállt Ebolinál” címú könyvéből, és az abból készült filmből is ismerhetünk. Jó hír, hogy egy Craco felé tett kitérő után már csak fél óra autóút, és csobbanhatunk a Jón-tenger habjaiban.

Craco egy,  a Cavone folyóvölgy fölé emelkedő sziklára épült, ami durván elválik az őt körülvevő lankás, barátságos domboktól.

A VIII. századtól lakott terület, első lakói Metaponto partjainál élő görög telepesek voltak, akik valószínűleg a malária elől menekültek a szárazföld belseje felé. A görögök  Montedoronak nevezték el, csak később kapta a jelenlegi elnevezése latin formáját, a Graculumot.  II. Frigyes uralkodása alatt fontos katonai központ lett. A középkorban egyre növekedett, még egyetemet is alapítottak itt.

A város hanyatlása a 19. század végén indult, amikor több, mint 1300 elszegényedett lakos Amerikába emigrált. Az elnéptelenedést beteljesítette, hogy 1963-ban a lakosokat egy földcsuszamlást követően kitelepítették. A földcsuszamlást egyébként az infrastruktúra fejlesztését szolgáló csatorna-és vízvezetéképítési munkák okozták. Mondjuk, hogy nem volt teljesen sikeres a tender. 1972-ben a helyzetet egy árvíz tetézte, amely ellehetetlenítette az óváros újbóli benépesítését.Végül egy 1980-as földrengés után végleg kihalt.

Mostanában egyre több utazó fedezi fel magának,vonzza őket Craco gazdag és rejtélyes múltja, palotái, templomai, normann tornya, az ezekhez kapcsolódó legendák. A leghíresebb ezek közül az ún. Canzoniere városrész legendája, mely szerint egy itteni vendéglőt egy gyönyörű asszony vezetett, aki elcsábította a gazdákat,megölte őket, és ecetet készített belőlük, amely az étterem védjegyévé vált. Fincsi.

Craco csak előre foglalt időpontokban látogatható, és kizárólag idegenvezetővel, egyrészt biztonsági okokból, másrészt azért, hogy a kósza errejárók ne rongálják tovább az így is romos állapotban levő épületeket.  Indulás! Craco még az imádott Pugliából is megér egy kirándulást.

Bővebb információk  az időpontfoglalásról itt találhatók.

 

 

 



Exit mobile version