Site icon Olaszmamma

Nincs húsvét galamb nélkül, terítéken a colomba


Ami karácsonykor a panettone és a pandoro, az húsvétkor az olasz asztalokon a colomba. Minden háztartásban van belőle, minden boltban roskadoznak tőle a polcok, igazi pánolasz húsvéti csemege ez a galambalakú süti.  A panettónéiról akkoriban már régen híres milánói Motta cég reklámfőnöke, Dino Villani találta ki az 1930-as években, hogy húsvétkor az egyébként tétlenül szomorkodó panettone gyártósorokat használják ki egy hasonló, de más formájú édesség készítésére. Bejött. Egyes legendák szerint a colombának longobárd gyökerei vannak, és Alboin longobárd királynak – aki egyébként Pannóniában is uralkodott- ajánlottak fel egy galambalakú süteményt Pavia ostroma alatt a  VI. században a béke jeléül. Én inkább az első , gyakorlatias megközelítésű változatnak hiszek.

 

 

Mire lesz szükségünk egy 1 kg-os colombához?

500 gramm liszt
100 ml langyos víz
1 kocka élesztő
180 gramm vaj
160 gramm cukor
5 tojássárga
tej. amennyit felvesz
1 kanál vaníliakivonat
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja

1 csipet só
70 gramm kandírozott gyümölcs

A bevonathoz
1 tojásfehérje
mandula
porcukor
cukorszemek (granella di zucchero)

Hogy csináljuk?
1. morzsoljunk langyos vízbe egy kocka élesztőt és hagyjuk, hogy feloldódjon, szórjunk hozzá 150 gramm lisztet, és közben kevergessük az egészet fakanállal. Amikor homogén lesz a tésztánk, formázzunk belőle egy bucit,  tegyük egy műanyag dobozba, vagy bármilyen más edénybe, a lényeg, hogy hermetikusan le tudjuk zárni. Adjunk még hozzá langyos vizet, és pihentessük 40 percig.
2. A maradék lisztet dolgozzuk össze a cukorral, a  tojások sárgájával, 100 gramm puha vajjal, vaníliával , citrom-és narancshéjjal, és egy csipet sóval. A masszához adjunk annyi tejet, hogy a tésztánk puha, kézzel jól dolgozható legyen.
3.  Ekkor adjuk hozzá a pihentetett élesztőt, dolgozzuk össze az egészet, majd kelesszük egy órán keresztül.
4.  Az egy órás pihenő után adjunk még hozzá 50 gramm puha vajat és tátátátá kelesszük hét órahosszáig (praktikusan egy éjszakát)
5. Ezután adjuk hozzá a maradék vajat és kandírozott gyümölcsöt, még egyszer, utoljára megdolgozzuk, és végre beletöltjük a colombaformába. (ezt bármelyik szupermarketben lehet kapni húsvét közeledtével, de pl. amazonon is simán megrendelhetjük)

6. Kelesszük újabb négy órát, majd kenjük meg a tojásfehérjékból és cukorból készült mázzal, díszítsük mandulával, és süssük  190°C -on  15 percig, majd 180° C-on  40 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 12 óra , nem kevés, de cserébe finom, puha, sárga , illatos, omlós colombánk lesz, és büszkén veregethetjük magunkat vállon.

Ha kedvetek úgy tartja, a tésztához adhattok mazsolát vagy valamilyen likőrt, esetleg helyettesíthetitek a kandírozott gyümölcsöt csokoládécseppekkel, csak jól sülhet el.

Vigyázat! Könnyen kiszárad, úgyhogy faljuk be gyorsan!



Exit mobile version