Site icon Olaszmamma

Belépődíj Velencébe: így működik

Venezia, sestiere di Castello, campo SS Giovanni e Paolo : Pasticceria Rosa Salva


Már jó ideje tervezik, évek óta tárgya az Olaszországgal kapcsolatos susmusoknak, és most meg is lépik: fizetős lesz a belépés a lagúnák és gondolák városába, Velencébe. A dolog persze ennél egy fokkal árnyaltabb, összeszedtem, hogy mit kell tudni az új intézkedésekről.

A velencei óvárosba történő belépéshez online foglalásra és díjfizetésre lesz szükség bizonyos hétvégéken április és július között. Összesen 29 napot érint a rendelkezés, amelyeket itt sorolnak fel, és regisztrálni is itt lehet.

A díj személyenként 5 euró, amelyet a Veneto régión kívül lakó 14 éven felüli látogatóknak kell megfizetni. Díjmentesen léphetnek a városba az itteni hotelek, és egyéb szálláshelyek vendégei, akik helyi idegenforgalmi adót fizetnek. A regisztrációt és fizetést követően névre szóló QR-kódot kapunk, ami feljogosít a belépésre, és amelyet az erre felhatalmazott ellenőröknek kell bemutatni.

A rendelkezés célja az, hogy elejét vegye az igencsak elharapózott futó látogatásoknak. A díjat a 8:30 és 16:00 közötti időszakban kell fizetni. A QR kód érvényessége alatt el lehet hagyni az óvárost, és vissza is lehet oda térni, anélkül, hogy újra regisztrálnunk kellene.

ph. @murnudinvenice via Instagram

 

A díjfizetési kötelezettség csak az óvárosra vonatkozik, nem terjed ki a kisebb szigetekre, Lido di Venezia-ra, mentességet élvez Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, Sant’Andrea, la Certosa, San Servolo, San Clemente, Poveglia.


ph. @frankpicc via Instagram

 

KIVÉTELEK

Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól a Velencében születettek, a velencei lakosok, és a 14 éven aluli személyek. Ugyanígy mentesülnek az európai fogyatékossági kártya (European Disability Card) birtokosai, az itt tanulók, dolgozók, a sportversenyek résztvevői, és egyéb kategóriák, amibe a magyar turista nagy valószínűséggel nem esik bele


ph. Vladimir Korolkov CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

 

A helyi önkormányzat ellenőrizheti a díj befizetését, és ennek elmaradása esetén 50-től 300 euróig terjedő bírsággal sújthatja a mulasztás elkövetőjét.

Az üzenet tehát egyértelmű: ha a nyáron velencei kirándulást terveztek, mindenképpen járjatok utána, hogy az adott napon érvényben van-e a díjfizetési kötelezettség, nehogy a helyszínen érjen benneteket kellemetlen meglepetés.

Az egy napra kiadott belépók száma korlátlan, tehát lemaradni nem lehet, de senkinek nem esik jól, ha fagyi helyett bírságra kell költeni a zsebpénzt.

 



Exit mobile version