Site icon Olaszmamma

Super Green Pass a Mikulás zsákjában


Bár már rettenetesen unom a Covid-témát, azért a holnaptól életbe lépő új olasz szabályozás mellett nem mehetek el szó nélkül. 2021. december 6-ától ugyanis az olasz kormány bevezeti az ún. Super Green Pass intézményét.

MIben tér el ez az eddigi helyzettől?

A Green Pass kötelező lesz a szállodákban, a regionális vonatokon és a helyi tömegközlekedésen is.  A Green Pass két külön kategóriára oszlik majd, az egyik – az alap-  azoknak jár, akik negatív eredménynel teszteltek, de ez tulajdonképpen csak arra jogosítja fel őket, hogy felszállnjanak a közösségi közlekedési eszközökre vagy hogy bemenjenek a munkahelyükre. A Super Green Pass, ami az oltottságot vagy a gyógyultságot igazolja, lesz a belépő a szórakozóhelyere, éttermekbe, bárokba, előadásokra. Kültéren viszont lehet fogyasztani negatív teszteredménnyel is. Tegnap este nálunk -2 fok volt.

A belügyminiszter megerősített ellenőrzésekről is beszél.  Ami a maszkviselés szabályait illeti, főszabály szertint kültéren nem kötelező viselni, itt azonban már vannak eltérések földrajzi elhelyezkedés szerint:

Hol kötelező tehát kültéren is a maszk?

Egyre nagyobb intenzitással zajlanak a karácsonyi előkészületek, egyre jobban telnek meg az üzletek és a bevásárlóutcák, ez áll a rendelkezések bevezetésének hátterében. A maszkviselésre vonatkozó szabályok viszont napról napra változnak, érdemes gyakran ellenőrizni a híreket ha Olaszországba készültök. Azt se feledjétek, hogy beltéren Olaszorszégban soha nem is tettük le a maszkot.

12 éven aluli gyemekeknek nem állítanak ki Green Passt tekintettel arra, hogy az ő oltásuk csak december közepétől indul el Olaszországban.

Az eddigi tervek szerint a Super Green Pass, és a hozzá kapcsolódó szigorítások előreláthatólag január 15-éig maradnak érvényben.



Exit mobile version