Site icon Olaszmamma

Linosa: sziget a világ végén, nincs tanerő, nincs oktatás


Miközben a szokásos rend szerint fokozatosan elindult az oktatás egész Olaszországban (először Trentino Alto Adigében, utoljára Calabriában ls Pugliában), addig van egy olyan hely Olaszországban, ahol egyszerűen nem tudják beindítani a futóművet, mert nincs elég tanerő.

Linosa a Pelagie-szigetekhez tartozó 5,43 km²-es szigetecske, pont félúton Szicília és Tunézia között, mindkettőtől 160 km-re. A szigeten repülőtér nincs, csak hajóval megközelíthető. Mezei komppal ez nyolc, szárnyashajóval háromórás utat jelent.

Itt is élnek azonban emberek (alig több, mint négyszázan), ide is születnek gyerekek. Gyerekek, akik számára még mindig nem indult el az oktatás, legalábbis hatodik osztálytól felfelé. Az ide kirendelt pedagógusok ugyanis egyszerűen nem jelennek meg, túl nagy kihívásként értékelik a létet ezen a Földközi-tengerbe ejtett kis paradicsomban.

Linosa általános iskolájában összesen három osztályba gyűjtik a különböző korcsoportokat , és őket egy és ugyanaz a tanár kíséri végig, mindenkinek a korosztályának megfelelő oktatást biztosítva. A szigeten működik egy gimázium is, öt tanulóval, akiknek gyakorlatilag kizárólag távoktatásban van részük, a szomszédos – 42 km-re fekvő-  sziget, Lampedusa gimnáziumának óráiba csatlakoznak be online. A linosai diákok a tanterem falára vetített lampedusai tanórát követik figyelemmel.

 

Olaszországban a tanárok kinevezése szigorúan szabályozott rendszer szerint történik, és gyakran nem veszik figyelembe azt, hogy az adott jelölt földrajzilag merre található éppen, simén el tudom képzelni, hogy LInosára is mondjuk Milánó mellől akartak küldeni tanárt. MI tavaly a tanév elején heteket vártunk a tanítónénire itt az olasz-francia határvidéken, hogy aztán Szicíliából érkezzen meg egyik napról a másikra. Nem túl humánus rendszer, mert amíg nincs a tanárnak fix státusza, bármikor áthelyezhetik, és kereshet last minute magának kiadó lakást, és  darálhatja le a költözéssel járó bürokratikus teendőket. Képzelhetitek, hogy ez milyen lehetetlen küldetés, ha egy pöttöm szigetre küldenek, ahová még hajó is alig jár.

Én mindenesetre ha élni nem feltétlenül, de nyaralni bármikor elmennék Linosára és Lampedusára is, teljesen odáig vagyok ezért az afrikai Olaszországért, ami nyáron a legvonzóbb desznicáiók közé tartozik , sőt Lampedusa egyik strandja, a Spiaggia dei Conigli rendszerint a világ legszebb tengerpartjai között szerepel .

 

 



Exit mobile version