Site icon Olaszmamma

Polignano a mare, képeslapváros Bari mellett

Polignano a Mare ikonikus strandja (fotó:andresumida)


Polignano a mare Puglia egyik legismertebb és legkedveltebb tengerparti városkája. Igazi gyöngyszem, egy ringatózó bölcső, ahol megállt az idő, és ami kényeztet és kápráztat.  Barihoz nagyon közel találjuk, legfeljebb egy félórás autóútra lehet, egyszerűen kihagyhatatlan ha  a környéken járunk.

Polignano a mare leghíresebb és vitathatatlanul  legfényképezettebb strandja, a Lama Monachile lépten-nyomon szembejön az instagramon, Az ikonikus parton fehér aprókavicsok emelik ki a víz színét, és hatamas sziklákra épített egyformán fehér házak veszik körbe. Nem fogtok tudni ellenállni neki, és ellőttök majd vagy száz képet különböző szögekból. Nem lehet betelni a látvánnyal.

Kötelező kattintás.

A városka labirintusszerűen épített szűk utcácskáiban élmény eltévedni. Minden sarkon akad valami, amit muszáj lencsevégre kapni, amitől eláll a lélegzetünk. Természetesen imádják az utazók is, de annak ellenére, hogy iszonyatosan felkapott, mégis sikerült megőriznie identitását, és egyelőre még több az olasz nyelvű felirat, mint az angol. Az óvárosban bóklászva lépten-nyomon olyan teraszra érünk, ahonnan fenséges kilátás nyílik a tengerre. A legenda szerint, ha egy szerelmespár valamennyi teraszon csókot vált, össze fog házasodni. A városban csavarogva feltűnhet majd, hogy több helyen verseket írtak a falakra, a lépcsőkre. Egy titokzatos művész, Guido il Flaneur munkáját dícsérik ezek az időnként felbukkanó versikék.

A titokzatos poéta alkotása

 

Kicsit távolabb a városközponttól találjuk San Vito-t, aminek legfontosabb emléke az apátság és az előtte elterülő kis kikötő, a benne horgonyzó színes hajókkal. Festői látvány ez is, és még levegőt is kapni, kevesebben jönnek ki idáig, inkább megmaradnak a város fő csapásvonalain.

 

A város leghíresebb szülötte Domenico Modugno, aki négyszer nyerte meg a Sanremoi Dalfesztivált, az első alkalommal a Nel blu dipinto di blu című dallal, ami így első olvasatra lehet, hogy nem mond nektek semmit, de ha azt mondom, hogy Volare, akkor minden bizonnyal ti is elkezditek dudorászni a melódiát. Őgy lett világsiker ez a nóta, hogy abban az időben, 1958-ban, amikor született nemhogy internet, de még televízió sem volt minden háztartásban.  Polignano a mare 2009-ben egy három méter magas szobrot szentelt az énekesnek, ami a tengerparton áll, a város felé néz, és széttárt karjaival szinte átöleli azt.

Ha nincs autótok , akkor sem kell aggódni, Polignano a mare BAri központi pályaudvaráról is könnyen megközelíthető, gyakran járnak a vonatok, amik aztán harminc perc alatt kihoznak benneteket a paradicsomba. A környéken a Ferrovide del Sud Est vasóttársaság közlekedik, ezért a mentrendet ezen az oldalon keressétek.

 

 



Exit mobile version