Site icon Olaszmamma

Június 3. – olasz nyitás újabb etap, határok, éttermek, strandok


No, tegnap összeült az olasz kormány. Úgy tűnik, hogy már annyira elegük lett az utóbbi hónapok húzd meg-ereszd el játszmáiból, a régiókkal, érdeképviseleti szervekkel vívott harcokból, hogy elég sok tekintetben engedtek a nyomásnak. Újabb állomáshoz érkezik az olasz nyitás.

Hétfőtől, azaz május 18-tól szabadon mozoghatunk régiónkon belül (jelenleg még csak a rokonokat látogathatjuk). Úgyhogy én alig várom, hogy elugorjunk a Langhe borvidékre, a Lago Maggiore vagy a Lago d’Orta partjára, vagy a Gran Paradiso Nemzeti Parkba  akár már a jövő hétvégén is.

Június 2-ig marad érvényben a régiók közötti mozgások tilalma, ugyanez érvényes a nemzetközi mozgásokra is. Június 3-tól azonban már csak abban az esetben korlátozható az ország területén történő mozgás, ha azt a járványveszély indokolja, és ebben az esetben szem előtt kell tartani az arányosság elvét (magyarul minél kisebb, minél jobban körülhatárolt területen vezetik majd be az esetleg szükséges korlátozó intézkedéseket).

Ezek a normák lesznek érvényesek a külföldre vagy onnan történő utazások esetén is, azaz azokat csak uniós korlátozásoknak összhangban, és egyéb nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés érdekében lehet korlátozni. Viszont szabad lesz a mozgás a Vatikán, San Marino és a szomszédos területek között. Mókás.  Az olasz sajtó szerint az Olaszországba érkező uniós polgároknak, illetve a schengeni országokból érkezőknek nem lesz kötelező a 14 napos karantén. Én ma a kormány sajtóközleményét böngészve konkrétan erre vonatkozó rendelkezést nem találtam,  a rendelet szövegét pedig szintén nem, de legyünk bizakodóak, a La Stampa-ban egyébként eddig még nem csalódtam. Az osztrákok erre már vadul csóválják a fejüket…ők pont a héten mondták, hogy míg a Németországgal közös határszakaszukat megnyitják, addig az olasz szakaszon erre egyelőre nem látnak esélyt. Ne feledjük, hogy Olaszországból haza is kell menni, az nem elég,ha  a fogadó oldalon nem vár karantén, bár kezdetnek nem rossz.

Továbbra is tilos a személyek bármilyen fajta csoportosulása nyilvános helyeken, de kinyitnak az éttermek és bárok hétfőtől…..már ahol, mert például Toszkána és Piemont egy héttel elhalasztja egyelőre ezt a nyitást (naná).  Mindenhol távolság, távolság, távolság, a tengerparton páldául tollasozni szabad, de focizni nem. Nagyllekűen a napernyők közötti közelező távolságot is 3 méterre csökkentették.  A fodrász és a kozmetikus arcpajzsban vár majd, és nem lehet majd csak úgy beesni, kötelező az időpontfoglalás,  a szolgáltatónak pedig 14 napig meg kell őriznie a foglalásokra vonatkozó adatokat, hogy azt szükség esetén az illetékes szervek rendelkezésére bocsáthassa.

Szóval június 3-tól megpróbálunk így nyitni, természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy ha elkezdenek szaporodni az  esetek, akkor hátra arc!

Úgyhogy most két hétig még csak a szűkebb környezetünket , aztán várjuk, hogy hogyan alakul. Imádkozzatok, hogy a helyzet továbbra is javuló tendenciát mutasson, please, különben minden nagyszabású terv mehet a kukába!



Exit mobile version