Site icon Olaszmamma

Húsvét 2020: így ünneplünk majd Olaszországban


Olaszország lassan egy hónapja „védett zóna”. Zárva minden, legnagyobb kaland az életünkben a bevásárlás, itthonról dolgozunk, számítógép előtt zajlik az oktatás. Április 13-ig ez minden bizonnyal így marad, a héten közölte élő egyenesben a miniszterelnök.  Nem engednek a szorításból pont most, amikor kicsivel már jobb irányba haladnak a dolgok, lassul a járvány és enyhül a nyomás a kórházakon. Túl nagy kockázat lenne pont a húsvéti hosszú hétvégén. Ebbe a hangulatba érkezik a húsvét, aminek szintén alkalmazkodnia kell a távolságtartás szabályaihoz.

Ebben az időszakban normális körülmények között Olaszországban lépten-nyomon körmenetekbe, emlékező, ünneplő tömegekbe , passiójátékokba botlani. Hát az idén nem így lesz. Zárt ajtók mögött ünnepel a katolikus világ. Ferenc pápa  Szent Péter Bazilika oltáránál egyedül celebrál majd misét, a hívek résztvétele nélkül.

A két legfontosabb változás az idén az, hogy elmarad a nagycsütöröki krizmamise , valamint , hogy a hagyományosan a Colosseumnál tartott Via Crucis-ra pedig nagypénteken este 21 órakor a Szent Péter Bazilikában kerül majd sor.

A 2020-as húsvéti program a következők szerint alakul: április 5-én, virágvasárnapon a pápa 11 órakor tart misét, április 9-én 18 órakor pedig az utolsó vacsora emlékmiséjét celebrálja. Április 12-én, húsvétvasárnapon a pápa 11 órakor emlékezik majd a feltámadásra és osztja majd Urbi et orbi áldását.

A húsvéti hétvégén még a megszokottnál is fokozottabb lesz a rendőri ellenőrzés, különösen Rómában, valamint a tengerpartra vezető utak mentén.

Húsvéthétfőn az olaszok hagyományosan összejönnek a családdal, a barátokkal és kihasználva a jó időt, a napsugarakat és grilleznek, esznek, patakokban folyik a bor. Hát, az idén ez a program a legszűkebb családra, valamint az erkélyre, vagy szerencsésebb esetre kertre korlátozódik majd. Itt eszegetjük majd a colombát és bontjuk fel a húsvéti csokitojást. Mi pedig reménykedünk, hogy húsvéthétfő után a lakosság egy része legalább a munkahelyekre visszatérhet, hiszen ez mind gazdasági, mind pszichés szempontból úgy kellene, mint egy falat kenyér.



Exit mobile version