Site icon Olaszmamma

Koronavírus Olaszországban: halálos áldozat


Nem célom a pánikkeltés, de azért nem mehetek el említés nélkül amellett, ami most Olaszországban történik, hiszen a koronavírus szó szerint rohamosan kezdett el terjedni Lombardiában, és sajnos Venetóban is vannak esetek. Mi így éljük meg a helyzetet.

 

A koronavírus már Olaszországban is felütötte a fejét, és olyan hirtelen történt az egész, hogy míg tegnap reggel beszéltek az első esetről, tegnap estére már tizenhétre nőtt a biztos fertőzöttek száma, és ma reggelre sajnos már halálos áldozata is van a vírusnak. A 78 éves férfi a padovai kórházban halt meg, ahol rajta kívül még egy másik személyt is koronavírussal kezelnek.

A polgári védelem rendkívüli ülésén Giuseppe Conte miniszterelnök elmondta, hogy a kormány valamennyi szükséges intézkedést megtett, és ha a helyzet úgy követeli, akkor újabb eszközöket is mérlegelni fognak. Megnyugtatott, hogy jelen pillanatban karanténban vannak mindazok, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személyekkel. Az olasz egészségügyi miniszter Speranza (jelentése olaszul egyébként Remény…) szintén arról tájékoztat, hogy az olasz rendszer felkészült a helyzet kezelésére.

 

Olaszországban jelenleg 16 olasz fertőzöttről tudunk a lombardiai Codogno városában, ahol az első számú beteg él, egy 38 éves manager, akibár nem járt Kínában, de együtt vacsorázott olyanokkal,akik igen. Az érdekesség, hogy ők viszont negatívak a tesztre, ami arra utal, hogy minden komolyabb következmény nélkül estek át a fertőzésen. A férfi állapota súlyos, és 14 másik személyen kívül sajnos megfertőzte nyolc hónapos terhes feleségét. A manager egyébként az Unilevernél dolgozik, ahol nap mint nap 120 kollégával volt közvetlen kapcsolatban. A cégnél minden alkalmazotton elvégezték a tesztet. A férfi ráadásul igen aktív társadalmi életet élt, sportoló, aki a hétvégén még együtt játszott a helyi focicsapattal. Tegnap gyakorlatilag az egész kisváros karanténba került, sőt a környéken összesen 50 ezer ember, tíz községben (Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo és Sanfiorano) . Az iskolák, hivatalok, vendéglátóipari egységek zárva, a gyógyszertárakból elfogyott a maszk és a fertőtlenítő.

Hol tartunk 2020. február 23-án reggel 7 órakor?

A gócpontként megjelölt területeket sem elhagyni, sem megközelíteni nem lehet, a rendőrség, szükség esetén pedig a hadsereg felügyeli őket, a szabálysértés büntetőjogi felelősséget – három hónapig terjedő szabadségvesztést- von maga után. Felfüggesztik az iskolai kirándulásokat, a nyilvános eseményeket Veneto és Lombardia régiókban, ideértve a serie A mérkőzéseit is. Természetesen zárva vannak az iskolák, a munkahelyek,a hivatalok, az áruk és személyek áramlása korlátozott. A Padova melletti Schiavonia kórháza karantén alatt áll, benne 450 emberrel, köztük 150 a személyzet tagja.

Új számok 12:00 órakor:

89 a fertőzött Lombardiában, 25 Veneto, 2 Lazio, 2 Emilia Romagna és 3 Piemont régióban. A halálos áldozatok száma kettő, mindketten hetven év felettiek. Jelenleg Olaszország a vírussal legsúlyosabban fertőzött európai ország.

 

15:42-es helyzetjelentés:

Veneto, Lombardia és Piemonte régiókban egész héten zárva tart valamennyi oktatási intézmény (az egyetemek is, egyetlen kivétel ez alól az egészségügyi felsőoktatási intézményekben tanulók szakmai gyakorlata, érthető módon, mert most még az ő munkájukra is szükség van).

Zárva tart az egyetem Genovában , Triesztben és Udinében is.

Felfüggesztették a velncei karnevált és a milánói Scala előadásait is.

Ami engem illet: a szomszéd faluban van egy fertőzött család, ami egy kicsit megbolygatja a helyi viszonyokat.

 

2020. feburár 24.

150-nél is több fertőzöttről tudnak és megvan a negyedik halálos áldozat is, egy 84 éves férfi, akit a bergamoi kórházban ápoltak, és akit más problémákkal is kezeltek. Veneto régióban 27, Emilia Romagnaban 16 fő, Piemontban hatról 3-ra csökkent a számuk (három esetben negatív lett a második teszt).

 

2020. február 26. :

Tegnap már koronavírus hírzárlatot tartottam, már amennyire lehet, mert ha nem  bűjom az internetet vagy nézem a tévét akkor mintha egy másik világban, szinte Csodaországban lennék. Dolgozó  emberek az irodában, újra feltöltött polcok a szupermarketekben, autók, bárok, stb.  De azért leírom, hogy 11 halálos áldozatnál és 320 körüli fetőzöttnél tartunk, és mivel a Katasztrófavédelem folyamatosan hangsúlyozza, ezért én is leírom hogy az összes áldozat idős és/vagy egyéb betegségben is szenvedő személy. Olaszországban 8500 szűrést végeztek eddig, míg ranciaországban 500-at és ott 16 fertőzöttet találtak. Érdemes figyelni az arányokat.

A kihalt Codogno:

 

 

Folyamatosan frissülő oldal az adatokkal itt.



Exit mobile version