Site icon Olaszmamma

Velencei karnevál 2020 – erre számítsatok


A velencei karnevált mindig felfokozott érdeklődés kíséri, semmi kétség nincs afelől, hogy Olaszországban ez a legfontosabb farsangi buli, egyszer az életben mindenkinek látnia kellene, aztán dönthet arról, hogy akar-e máskor is sodródni a tömeggel Velence szűk utcácskáiban.

Amit elöljáróban érdemes tudni az eseményről:

A velencei karnevál a középkor legelején született valamikor, az első hozzá kapcsolódó  írásos emlékek 1000. év környékéről maradtak ránk. A dózse áldozott a „Kenyeret és cirkuszt” elvének, és két hónap mulatságot engedett a népnek, hogy jobban elviseljék az egyébként fojtogató nyomort. A karneváli időszakban bárki azzá válhatott, amivé akart, az igazi énjét maszk mögé rejtve. A velencei karnevál legpompásabb időszaka a 18.században volt, amiről Casanova is beszámolt memoárjaiban: luxuspartik, álarcosbálok, és ezeken minden elképzelhető disznólkodás.

Aztán az idők során kellemetlen mellékhatásként elszaporodtak a bűncselekmények a karnevál alatt, így a Velencei Köztársaság megtiltotta, hogy a résztvevők jelmezben lépjenek be a kolostorokba, vagy fegyvert viseljenek a kosztümök alatt.

Szóval, a  velencei karnevál 2020-ban február 8-án kezdődik és feburár 25-ig tart, és ez alatt az idő alatt nagyjából 150 eseménnyel várja az ide látogatókat, melyekben 300 művész vesz majd részt. A karnevál idén a szerelem témája köré szerveződik, még külön meglepetés is készül  a szerelmesek ünnepe, azaz Valentin nap alkalmából a Szent Márk téren.

Az esemény első napján a hagyományoknak megfelelően a vízen kezdődik az ünnep, a Cannaregio vizein felvonuló hajókon zajlik majd a műsor. Február 9-én szintén lesz vízi felvonulás melnek kiinduló pontja a Punta della Dogana és a Rio di Cannaregio az érkezés helye, ahol street foood standok várnak majd jellegzetes helyi finomságokkal.

A Szent Márk téren folyamatosak lesznek a felvonulások, előadások és játékok. A legfontosabb talán az ” Angyal röpte” (il volo dell’angelo) a Szent Márk Bazilika harangtornyából, amelyre február 16-án délben kerül majd sor. Az angyalt korhű jelmezekbe öltözött tömeg várja majd a téren.

 

Velence óvárosában érthető módon nem vonulhatnak fel az olyannyira jelegzetes karneváli kocsik, de nem lesz azért ezek híján a farsang itt sem, hiszen a velencei lidón fognak majd végiggördülni  február 21-én délután. A nagy finálé február 25-re esik

A karnevál üzlet is, költségvetése nagyjából kétmillió euró, melynek felét szponzorok biztosítják.

Velence csodálatosan szép, és teljesen valószínűtlen város, mindnekinek látnia kell, de ha úgy döntötötk, hogy karnevál ideje alatt látogattok errefelé, akkor készüljetek fel arra, hogy tényleg rengetegen vannak, és nem valószínű hogy lesz kedvetek órákig sorban állni a nevezetességek előtt bebocsátásra várva, és talán a gondolázást sem most kellene kitalálni. Szánjátok az itt töltött időt inkább arra, hogy elmerültök a város gyomrában, ahol ilyenkor minden sarkon áll legalább egy maskarába öltözött helyi arc. Ne stresszeljetek, adjátok át magatokat a forgatagnak, és természetesen ti is húzzatok maszkot!

Minden, de tényleg minden információt megtaláltok itt. 



Exit mobile version