Site icon Olaszmamma

Ítéletidő, orkánszerű szél, halálos áldozat – erre érkezik a Jézuska


Az időjárás már teljesen megbolondult, rendszeres az ítéletidő Olaszországban. Két hete tíz perc alatt akkora hó esett nálunk, hogy megbénult Torinó teljes vonzáskörzete, majd másnap gyakorlatilag már tavaszi kabátban lehetett sétálgatni a városban. Tegnap 100 km/h sebességet ismeghaladó erősségű főn szél érkezett hozzánk, ami levitte a fejemet és percek alatt megszárította a kiteregetett ruhákat, de sajnos lerepítette anyósomék frissen felújított házának tetejéről az ereszcsatornát is, ami a kocsiúton landolt, tiszta szerencse, hogy éppen senki nem járt arra.

De nem csak Piemontban vagyunk teljesen magunkon kívül, nézzük az egész Olaszországra kiterjedő jelentést.

Nápolyban egy 62 éves férfi vesztette  életét, amikor  rádőlt egy hatalmas fa az agnanoi lóversenypálya közelében. A fát az óriási szélvihar döntötte ki, ami egész Campania régióban károkat okozott.  A Nápolyi-öböl szigeteinek (Capri, Ischia, Procida) hajóösszeköttetése leállt.

Helyzet Ischián

 

Szintén CAmpania régióban, S. Martino Valle Caudina városkában 300 embert kellett kitelepítei miután kiöntött a Caudino folyó és a sár és törmelék elérte a lakott területeket is.

Rómában a polgármester, Virginia Raggi elrendelte valamennyi park és temető lezárását, hiszen az időjárás a fák kidólésével fenyeget. A Róma közeli tengerpartokon hatalmas hullámok veszélyeztetik a partközeli épületeket.

Dél-Szardínián, Sant’Antioco szigetének közelében az ítéletidő következtében elakadt a sziklákon  egy 108 méter hosszú olasz kereskedelmi hajó.

Az Aioloszi-szigetek tagjai  (Stromboli, Ginostra, Panarea, Alicudi és Filicudi) szintén tengeri összeköttetés nélkül vannak már egy hete, mert a környéken a hullámok a hat méter magasságot is elérik.

Az amalfi-parti Cetara városkájában földcsuszamlások fenyegetnek, de ugyanez a veszély érinti Salerno városának dombvidéki kerületeit is.

Velencében megint magas a vízállás (144 cm), elmarad a Mikulások hagyományos  regattája a Canal Grande-n. A városvezetés pedig már komolyan aggódik az extrém időjárási viszonyok miatt jóval alacsonyabb számban érkező turisták miatt.  Szilveszterkor a váris fizetővendéglátó egységeinek fele egyelőre kihasználatlan, miközben általában dugig szoktak lenni a szállások.

Javaslom, hogy ha az ünnepek táján Olaszországban jártok, a szokásosnál is jobban monitorozzátok a meteo.it oldalát.



Exit mobile version