Site icon Olaszmamma

Meghalt Montalbano felügyelő apja, Andrea Camilleri


Ma reggel 8:20 perckor, 93 éves korában a római Santo Spirito kórházban elhunyt a 20. század egyik legnépszerűbb olasz írója, Andrea Camilleri. Camilleri Magyarországon elsősorban az azonos című filmsorozat alapját képező Montalbano felügyelő regényciklus szerzőjeként ismert.

1925. szepember 6-án született a szicíliai Porto Empedocle városában , és nem csupán író, de dramaturg, forgatókönyvíró, színházi és televíziós szerző, és nem utolsó sorban harcos antifasiszta is volt. Életműve száz könyvet takar, melyek közül 27-et szentelt Montalbano felügyelőnek, és ezekből 31 millió példány található az olasz családok polcain, többek között a miénken is. Gyakorlatilag élete legvégéig folyamatosan dolgozott, még úgy is, hogy látását szinte már teljesen elvesztette, így kénytelen volt műveit asszisztensének tollbamondani.

«Amióta megvakultam, végtelen kiváncsiság fogott el, hogy felfedezzem mis az örökkévalóság; az az orokkévalóság,amit immár oly közel érzek magamhoz

Könyveit harminc nyelvre fordították le, és több tízmiliió példányt adtak el belőlük külföldön is, számtalan díjjal és több egyetemi díszdoktori címmel ismerték el munkásságát. Camilleri regényeinek műfordítói elég kemény fába vágják fejszéjüket, ugyanis az író könyveinek legfőbb jellegzetessége, hogy előszeretettel használja a szicíliai dialektust, és neki köszönhetően minden olasz megtanult egy jó pár új kifejezést a helyi dialektusban.

2007-ben kisbolygót neveztek el róla, ez a 204814 Andreacamilleri.

A Montalbano felügyelő aktuális részeinek forgatását azonnal felfüggesztették, amint megérkezett a szerző halálának híre.

Az író és családja akaratának megfelelően a gyásszertartást a nyilvánosság teljes kizárásával tartják majd holnap. Csak a temetés után teszik majd nyilvánossá, hogy hol helyezték örök nyugalomra Camilleri földi maradványait. (Azóta már tudjuk, hogy a római Cimiterio accatolico-ban nyugszik olyan nagyságokkal együtt, mint John Keats vagy Shelley).

A szerző könyvei közül számos beszerezhető Magyarországon is, ha tehetitek, olvassatok tőle.

 

 



Exit mobile version