Site icon Olaszmamma

A legújabb olasz világörökség: a prosecco dombjai Conegliano és Valdobbiadene környékén


No tessék, úgy tűnik, hogy Olaszországnak minden évben odaítélnek egy újabb világörökségi címet. Tavaly Ivrea városának sikeréről számoltam be. A mai hír a Conegliano és Valdobbiadene „prosecco dombjai” frissen megszerzett címéről szólnak, amelyek elragadó szépségüknek, kulturális és egyedülálló mezőgazdasági  örökségüknek köszönhetően kerültek fel az UNESCO jeles listára.  A Veneto régióban található prosecco-dombok az 55. olasz világörökségi helyszín. A döntést ma hirdették ki Azerbajdzsán fővárosában Bakuban, az UNESCO Világörökségi Bizottságának 42. ülésén, ahol 21 tagállam szavazott egyhangúan az olasz jelölt mellett. 2008-ban született meg a gondolat, hogy a környéknek el kellene indulnia a Világörökség felé vezető úton.  A prosecco dombjait végül egészen pontosan 2010-ben jelölték a világörökségi listára, és tavaly csak két szavazaton – Spanyolország és Norvégia- múlott az üdvösség. Szóval mondani sem kell, hogy hihetetlenül nagy az öröm.

A prosecco egyébként is eszméletlen népszerűségnek örvend mostanában, csak 2019-ben 21%- al emelkedett az értékesítése- ehhez jómagam is elég intenzíven hozzájárultam, be kell, hogy valljam.  Ráadásul a prosecco a leginkább exportált olasz bor is. Olyannyira, hogy tavaly három üveg italból kettő külföldi polcokra és asztalokra került. Ez a finom habzóbor egyébként nem kizárólag csak Veneto régió terméke, hiszen Friuliban is termelik, sőt az azonos nevű helység  közigazgatásilag Trieszt városhoz tartozik.

A világörökségi titulus megszerzése után több nagyokos borszakértő tett pikírt megjegyzéseket a prosecco valójában közepes minőségére utalva, ezért nem árt hangsúlyozni, hogy nem maga a habzóbor kapott elismerést, hanem az azt termelő táj,és az alkalmazott módzser, hiszen egész meredek lejtőkön termelik itt a szőlőt. Úgyhogy tessék szépen megnyugodni.

Koccintsunk tehát erre a dicséretes eredményre, természetesen jégbe hűtött proseccóval! Az olaszországi világörökségi helyszíneket ezekben a cikkekben vettem sorra, dél-, közép– és észak-olaszországi bontásban.

 

 



Exit mobile version