Site icon Olaszmamma

Meghalt Franco Zeffirelli


96 éves korában, egy hosszú betegséget követően római otthonában, ma 2019. június 15-én elhunyt Franco Zeffirelli,a világhírű olasz rendező, forgatókönyvíró és színész.
Az idős művész élete végéig aktív maradt, olyannyira, hogy utolsó rendezése, a Traviata nyitja majd meg a veronai Arénában megrendezésre kerülő operafesztivált alig egy hét múlva, június 21-én, de a bemutatón ő már sajnos nem tud résztvenni.
Zeffirelli több, mint hatvan éven keresztül volt az olasz művészeti élet aktív szereplője, aki hol a moziban, hol színházban, hol operában alkotott nagyot.  Egyike volt azon művészeknek, akiket külföldön jobban elismertek, mint Olaszországban. Olyannyira igaz ez, hogy II. Erzsébet angol királynő lovaggá is avatta  William Shakespeare műveinek adaptációiért (gondoljunk csak a Rómeó és Júlia vagy a Hamlet feldolgozására). Kétszer jelölték Oscar-díjra, öt alkalommal nyerte el a David di Donatello díjat. Az általa rendezett operák a New York-i Metropolitantól kezdve az ománi operaházon keresztül számtalan színházban vannak műsoron.
Franco Zeffirelli egyébként nyíltan homoszexuális, de emellett bevallottan katolikus (legismertebb filmjei között találjuk az Assisi Szent Ferenc életét feldolgozó Napfivér, Holdnővér , valamint A názáreti Jézus című alkotásokat) és jobboldali érzelmű ember volt. Silvio Berlusconi egykori miniszterellnök és az olasz politikai és gazdasági élet megkerülhetetlen tényezője jó barátja volt, és ennek köszönhetően a jobbközép színeiben még az olasz Szenátusba is bekerült. Szexuális beállítottsága ellenére furcsa módon nem becsülte különösebben nagyra az egyre inkább terjedő homoszexuális mozgalmakat, hiszen szerinte nem az a meleg, aki riszálja a fenekét és festi magát. Számára a homoszexualitás az ókori Róma és Görögország virilitását jelentette.
A temetéséről egyelőre még nincsenek pontos információ, csak annyit lehet tudni, hogy szülővárosa, Firenze egyik temetőjében helyezik majd örök nyugalomra.
FRISSÍTVE: a művész koporsóját a firenzei Palazzo Vecchioban ravatalozták fel, a gyásszertartásra pedig 2019. június 18-án a firenzei dómban került sor, ahol több, mint kétezer ember várta  a menetet, hogy búcsút vegyen minden idők egyik legnagyobb olasz rendezőjétől. Végső nyugvóhelye a firenzei Cimitero delle Porte Sante temetőben található.



Exit mobile version