Site icon Olaszmamma

Közlekedés dízel autóval Olaszországban


Mivel rengeteg a kérdés  és a kétség a dízel meghajtású autók északolasz nagyvárosokból való kitiltásával kapcsolatban, érdemes összeszedni, hogy akkor most hogyan is állunk. A mi családunkban ráadásul két autóból kettő ebbe a bűnös kategóriába esik, úgyhogy mi már a kereskedésekkel flörtölünk,van erre két évünk,  de nektek azért elég csak odafigyelni.

A Pó-síkságon 2018. október 1-jétől lépett új szintre a szmog elleni harc, és egyelőre 2019. március 31-ig helyezték életbe a korlátozásokat. Ezek Piemonte, Lombardia, Veneto és Emilia Romagna régiókat érintik. Hétköznapokon az Euro 3 kategóriával bezárólag nem közlekedhetnek a dízel autók .

Hogy is néz ki a stop pontosan?

Hétfőtől péntekig 7:30-tól 19:30-ig tilos a dízel autók használata azokon a 30.000 főt meghaladó lakosságú településeken, ahol hatékony a tömegközlekedés  (ezt Olaszországban mondjuk nem tudom, hogy mihez mérik…), ha ott a légszennyezés meghaladja a jogszabály által meghatározott határértéket. Hja, sajnos ez így nem túl konkrét, érdemes az adott települések önkormányzatainak honlapján kutakodni. Torinó környékén a tilalom hatálya alá esnek kisebb települések is normális tömegközlekedés nélkül, szóval elég olaszos a dolog.

2020. október 1-jétől az Euro 4, 2025. október 1-jétől az Euro 5 autókra is kiterjesztik a tilalmat.

Milánóban, lombard régiószékhelyen nincs kecmec, 2019. január 21-étől euro 3 kategóriával bezárólag egyáltalán nem lehet majd dízel autóval közlekedni a városban. 180 ellenőrző kaput figyeli majd a szabálysértőket. Egész Lombardiában egyébként 214 községet érint a stop.

Emilia-Romagna régióban hétköznap 8:30 és 18:30 között nem közlekedhenek a dízel autók euro 4 kategóriáig.  Itt szintén a 30 000-nél több lelket számláló településeket, és Bologna agglomerációját, azazArgelato, Calderara di Reno, Casalecchio di Reno, Castel Maggiore, Castenaso, Granarolo dell’Emilia, Ozzano dell’Emilia, Pianoro, San Lazzaro di Savena és Zola Predosa településeket érinti. 

Óvatosan tehát, mert a 163 és 658  euró közötti bírság Magyarországon is utolér benneteket,

 

 

 

 



Exit mobile version