Site icon Olaszmamma

Nyitott pincék Olaszországban: koccintsunk!


No tessék, itt az olasz  hétvége legígéretesebb programja: május 26-27-én nyílnak a borospincék ajtajai, lehet hörpinteni. Bármerre is kalandoztok éppen Olaszországban, érdemes benézni egy közeli borospincébe – ezekből márpedig bőven akad a Csizma valamennyi szegletében. A Borturizmus Mozgalom (Movimento Turismo del Vino) huszonhatodik alkallommal szervezi meg idén ezt a fantasztikus borünnepet.

1993. óta május utolsó vasárnapján  a Mozgalomhoz tartozó pincék kitárják ajtajaikat a nagykozonség előtt, elúmozdítva így a borrajongókkal való közvetlen kapcsolatot. Évről évre egyre több turista vési be a dátumot a naptárjába, és szervez kirándulást valamelyik borászat felé. Nem csak kóstolásra és vásárlásra ad lehetőséget az esemény, de betekintést lehet nyerni a borkészítés rejtelmeibe is.

A 2018-as alkalomhoz Északtól Délig hozzávetőlegesen ezer pince csatlakozott, hogy megismertessék portékáikat az ere járó baráti társaságokkal családokkal. A program olyannyira népszerű, hogy a tavalyi évben közel egymillió látogatót vonzott. Az esemény során nem csupán borokat, hanem a hozzájuk illő ételeket is meg lehet kóstolni, sőt egyes helyeken a borokon keresztül a művészetbe vagy a környék természeti kincsibe  is betekintést nyerhetünk majd.

A csatlakozó toszkán pincék különösen adnak majd arra, hogy a fincsi nedű mellett a pincékben található egyéb értkeket- legyen az egy festmény vagy egy különösen szép szőlősdomb- is megmutassák. Idén Palermo Olaszország kulurális fővárosa, és ennek apropóján itt a borok mellett az ókori művészetekkel ismerkedhetnek a látogatók.

Egyes termelők a befolyt összeget jótékony célra fordítják majd, például Abruzzóban két autizmussal foglalkozó egyesólet javára, Friuli Venezia Giuliában az UNICEF „Gyermekek veszélyben” kampányának javára.

A Borturizmus Mozgalom megrögzötten hisz a borászat kiemelkedő gazdasági szerepében, valamint ennek hozzájárulásában a területfejlesztéshez és a környezetvédelemhez. A május végi borünnepet egyéb más események is követik az év folyamán: San Lorenzo ünnepén augusztusban a csillagos ég alatt, majd ősszel szüret idején, Szent Márton napján és végül karácsonykor is be lehet kukkantani egy pohár jófajtára a csatlakozó pincékbe.

A résztvevő pincéket régiónkénti bontásban itt kereshetitek.

Koccintsunk hát!



Exit mobile version