Site icon Olaszmamma

Vatikán: omlik a vakolat a Szent Péter Bazilikában


Fejre vigyázni! Tegnap késő délután a húsvéti hosszú hétvégére idelátogató turistákkal dugig levő Szent Péter Bazilikában egy ponton elkezdett omlani egy oszlop vakolata. Az omlás pont Michelangelo mesterműve , a Pietà közelében esett meg, aminek szerencsére most kutya baja nem történt. Olaszországban járatos magyarok biztos tudják, hogy a Pietà nem úszta meg ilyen könnyen, amikor 1972. márciusában egy arra járó magyar kalapáccsal esett neki. Azóta védi golyóálló üveg a fantasztikus szobrot.  A magyar ugyanis  száznál is több darabot tört le a féltve őrzött márványszoborból. Kárt okozott Szűz Mária arcán azzal, hogy orrát három darabra törte, valamint a szobor bal karján és kezén is.

A Pietà a magyar közbenjárás után

A tegnapi esetnek a szerencsének köszönhetően a hirtelen kitört pánikon kív ül nem lett súlyosabb következménye, senkit nem vágott kupán egy  zuhanó vakolatdarab. Az érintett területet elkerítették a látogatók elől, a helyszínre vezérelt munkások azonnal megkezdték az oszlop helyreállítását. A bazilika nyitvatartását az esemény nem befolyásolja.

Mondhatni isteni szerencse, hogy tegnap nem történt nagyobb baj, emlékezzünk csak vissza, hogy alig pár hónappal ezelőtt a firenzei Santa Croce Bazilika épület egy oszlopfőjének köve 30 méter magasságból rázuhant egy spanyol turistára, aki nem élte túl a balesetet.

A Vatikánban már régóta – 1993- nem volt omlás, akkor egy kisebb kupola mozaikjának egy jelentős darabja adta meg magát.

 

 

 

 



Exit mobile version