Site icon Olaszmamma

Trieszt strandjai


A Trieszt iránti szerelmem folyamatosan hangsúlyozom. Nekem pont félúton van az otthon és az itthon között, amikor autóval megyünk haza, biztosan, hogy megállunk itt egy éjszakára. Trieszt látványosságait, a Miramare kastélyát, a Piazza dell’Unitá d’Italiat, a római kori emlékeket már megénekeltem korábban, most azonban, amikor a márciusi havazások után végre a napsugarak kacsintgatnak be az ablakon, merészkedjünk ki a tengerpartra. Trieszt a Magyarországhoz legközelebb eső olasz tengerpart.  Ha nem csak egy napos a kiruccanásotok errefelé, és a városban alszotok, akkor vessetek egy pillantást a szállásokkal kapcsolatos tippjeimre is.

Triesztben a tenger sokkal jobban jelen van, mint a többi tengerparti nagyvárosban. Az persze teljesen normális, hogy a városban mászkálva mindenhol a tenger illatát lélegezzük be, de a legtöbb tengerparti várostól eltérően nem kell a külvárosba, a szomszédos falvakba autózni egy-egy strandolás kedvéért. Triesztben a belváros kellős közepén is ledobhatjuk a göncöt, és merülhetünk el a habokban.  Én is megtettem már, hogy egy kiadós séta után ledobtam a ruhám egy tengerparti padra, hogy megmártózzak, majd pedig folytassam az barangolást, miután megszáradtam a napon.  Ha biztosra akartok menni, legjobb, ha előre lefoglaljátok a napernyőtöket, akár online is.

Városi strand , Trieszt

Triesztben 1820. óta lehet fürödni a belvárosban, már ilyenkor sorra nyitottak a vízen lebegő fürdőházak, melyeket aztán később a tengerparti sétány mentén végig kiépülő fürdők váltottak le, melyek közül a legfontosabbak a Bagno Lanterna és a Bagno Ausonia a mai napig működnek.

Nyári napokon a tengerparti úton végighaladva a Miramaretól Barcolaig mást sem fogunk látni csak bikinis, fürdőgatyás triesztieket strandtörölközőn vagy nyugágyon. Miért is ne tennénk mi is úgy, mint a szakavatott helyiek?

De mi hol fürödjünk?

Bagno alla Lanterna („El pedocin”): a helyiek által leggyakrabban látogatott fürdő, ahol kicsit megállt az idő: a mai napig fal választja el a női és férfi strandolókat egymástól.

A Bagno alla Lanterna strand, Trieszt

 

A fürdő május 15-ig 9:00 és 17:00 között van nyitva, majd május végéig 8:00 és 18:30 között várja a látogatókat. Előszezonban a napijegy 1 €,a havi bérlet pedig 9 €. Főszezonban a nyitvatartás : 7:30 – 19:30 minden nap, és a napijegy ára változatlanul 1 €, a havi bérlet 19 €, szerencsésebbek egész szezonra szóló belépőt is vehetnek  63 euróért.

A belépés novembertól márciusig ingyenes.

Bagno Ausonia: a 30-as évek óta megkerülhetetlen intézmény, minden komforttal felszerelve, van itt medence, csúszda, trambulin, étterem, konditerem. Csak győzzük kihasználni!

Nyitvatartás:

– május 20. és szeptember 17. között 8.30-tól 19.30-ig.
–  szeptember 18. és október 1. között 9.00-tól 18.00-ig.

A fürdőzés június 1-jétől szeptember 30-ig engedélyezett.

I Topolini  : tulajdonképpen tíz félkör alakú terasz a tengerparton , melyek közül az első kettőt inkább gyerekeske és idősek látogatják, mivel itt találunk két kavicsos strandot, míg a többi „kisegér” esetében a lépcsőről egyből a vízbe érkezünk.  A fürdő nevét arról kapta, hogy félkör alakú formja Mickey egér füleire emlékeztet. Fürdőzni június 1. és szeptember 30. között lehetséges. A belépés ingyenes.

Bagno da Sticco:  ez a strand nagyon közel van a Miramare kastélyához, nyugalom és tisztaság jellemzi. Május elsejétől szeptember 30-ig várja a fürdőzőket  08.30 és 19.30 között.

 

Trieszt tengerpartja, háttérben a Miramare kastálya



Exit mobile version