Site icon Olaszmamma

Pénzt a turizmusba! Modern mecénások


Az olasz ipar és mezőgazdaság továbbra is döcögősen halad előre, a kultúra és turizmus területén azonban gyakorlatilag kimeríthetetlenek az erőforrások, folyamatosan van mit fejleszteni, és érdemes is, mert minden jel arra mutat, hogy megtérül. A legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo épp most jelentette be, hogy 5 miliárd eurót pumpál majd az olasz idegenforgalmi szektorba.

Travel Trip Map Direction Exploration Planning Concept

A „Pact for Tourism 4.0” nevű projekt részeként előirányzott összeg nagy részét fejlesztésekre és felújításokra szánják majd, hogy minél több olasz palota legyen alkalmas kulturális célokra. A projekt három éves időtartamra szól,és támogatja az ágazatban dolgozók képzését is.

A Sanpaolo által végzett egy tanulmány szerint Olaszország idegenforgalma a nemzeti GDP 12%-át teszi ki, és az olasz munkavállalók 12,8%-át foglalkoztatja. Ugyanez a tanulmány 117 millió turistáról számol be, akik a tavalyi év során 403 millió vendégéjszakát töltenek a Csizmában.

Egyértelmű hát, hogy mennyire fontos szerepet játszik ez a szektor az olasz gazdaság előrelendítésében. A kultuszminiszter Dario Franceschini továbbra is bíztatja a magánszektort, hogy fektessenek az idegenforgalomba. 2018. egyébként az Olasz konyha éve a világban, amely kezdeményezés az ország kevésbé ismert finomságait , sajtjait, borait is eljuttatná a külföldi asztalokra.

Pincér, fizetésért dolgozik (flickr, Alessandra Elle)

Nem a Sanpaolo az első egyébként, ami privát cégként a kulturális örökség promótálását tűzi ki célként. Novemberben a legnagyobb sonkagyártó jelentette be, hogy finanszírozza a nápolyi katakombák freskóinak felújítását, illetve a slow-food mozgalom zászlóvivője, az Eataly egymillió euróval támogatja Leonardo Utolsó vacsorájának restaurálását. Egy biztosítótársaság nyitja ki zsebeit Velence Királyi kertjeinek kipofozásához, és Gucciék úgy döntöttek, hogy a firenzei Boboli-kertbe öntenek egy kis pénzt. A Colosseum, a Trevi-kút és a Spanyol lépcső szintén magánforrásokból szépülnek.

 

 



Exit mobile version