Site icon Olaszmamma

Amatrice központja a világ legjobban veszélyeztetett műemlékeinek listáján


Olaszország földrengések által sajnos meglehetősen gyakran sújtott terület, legutóbb az ischiai rengés kapcsán emlegettük ezt. A szigeten még egész jól megúszták a földmozgást, nem úgy a 2016-os amatricei tragédia esetében.
 Amatrice városát 2016. augusztus 24. éjjel érte egy,a Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés, amiben 299 ember halt meg, és csaknem a teljes történelmi városközpont  odaveszett. Az olaszok nem nagyon veregethetik a vállukat, hogy mennyire élen járnak az újjáépítésben, ezért a World Monuments Fund (Nemzetközi Műemlékvédelmi Alap) Amatricét a világ 25 legveszélyeztetettebb műemléki helyszíne közé sorolta.  A szervezet listáján olyan  műemlékek szerepelnek, amelyek vagy természeti vagy gazdasági, esetleg politikai okokból veszélyeztetettek.

Az augusztus 24-i rengést egy sor kisebb erősségű utórengés követte, ami valóban nem könnyítette meg a helyreállításon dolgozók munkáját, és a túlélő lakosságot sem ösztönözte az ittmaradásra. Ezrek vándoroltak el vagy élnek a mai napig átmeneti szálláson. A polgármester a katasztrófa után ki is jelentette, hogy „Amatrice nem létezik többé”.

Egyelóre sajnos nem tévedett tólságosan nagyot. Ma a régi Amatrice felismerhetetlen: az utcák üresek még mindig tele vannak törmelékkel, a műemlékek közül csak a Sant’Emidio templom harangtornya maradt fenn, amelyet a remény szimbólumaként is emlegetnek.

Hét évvel az amatricei tragédia előtt, L’Aquila városát pusztította el egy földrengés, ahol az olaszok szintén nem voltak a rekonstrukció élenjárói, ott szintén figyelőlistára került a város, és többmillió eurót kaptak a nemzetközi szervezettől a felújításokra. A szervezet a munkálatok lassú tempóját tartja kölönösen aggasztónak.

Amatrice a földrengések előtt

 



Exit mobile version