Site icon Olaszmamma

Olasz rekordnyár: megtelt az ország


Az idén úgy tűnik, hogy az egész világ Olaszországban nyaralt. Az olasz szállodaipar, a múzeumok és vendéglátósok pezsgőt bontanak, hiszen évek óta nem zártak ilyen jól jövedelmező szezont.  Legjobban természetesen a tengerparti szállodák és egyéb struktúrák örülhetnek, hiszen itt a tavalyihoz képest 16%-os emelkedés tapasztalható. Emelkedett a belföldi turizmus (+3,2%) , és ebből végre tényleg azt szűrhetjük le, hogy az olasz gazdasági válságot kezdjük a hátunk mögött hagyni, végre megint nyaral az olasz.

A három nyári hónapban  a fizetett  strandokon 90 millió pihenni vágyó fordult meg, ami eleve 16%-os emelkedést jelent 2016-hoz képest, és külön jó hír, hogy 5%-al emelkedett a külföldiek száma az olasz partokon. A pozitív trend gyakorlatilag valamennyi régióra jellemző, de külön érdemes kiemelni a legjobban teljesítőket: Emilia-Romagnát  (+25%), nagy kedvencemet Pugliát (+23%) és Szicíliát (+22%).

Megkerülhetetlen  tényező az airbnb, a tavalyi évhez képest 20%-al többen foglaltak szállást rajtuk keresztül Olaszországban.

Nem csak a tenger mellett szalad a szekér, növekszik a vendégéjszakák száma a hegyekben,  és a jellegzetes olasz „vidéken” is, egyre többen választják az úgynevezett agriturizmusokat (agriturismo). Az agriturismot a magyar falusi turizmushoz lehetne hasonlítani, ahol mezőgazdasági tevékenységet és turizmust egyaránt folytatnak a gazdák.  A legjobb helyeken a saját termékekből készül a vacsora.  Eléggé úgy tűnik, hogy a hőség elől sokan menekültek az olasz múzeumokba is, ezek ugyanis megduplázták a tavaly nyári látogatók számát.

A Google adatai szerint a legtöbb olasz turisztikai vonatkozású keresést Németország,  az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország lakói végzik, de egyre nagyobb számban kutakodnak ezzel kapcsolatban az argentínok, oroszok és ausztrálok is. A városok közül legtöbben Nápollyal, Firenzével és Milánóval kapcsolatban böngésznek a weben.

Mindent összevetve, tehát, az olasz idegenforgalom valamennyi szegmense tapsikol, ünnepel, és végre fellélegzik az utóbbi évek kiábrándító eredményei után. Mi meg nagyon örülünk, hiszen ez a világ legszeb országa, jöjjön csak mindenki, van itt épp elég látnivaló.

 



Exit mobile version