Site icon Olaszmamma

GardaLove- A Garda-tónál Nikivel


Nemrégiben a ToszkánaMánia Vikijével beszélgettem, de Olaszországba nem csak Toszkánába utazik a magyar vándor. Hála Istennek – és a lelkes, helyi magyaroknak- egyéb olaszországi úti célok is felkerülnek  a térképre. Ha a Garda-tóra vágytok, forduljatok bizalommal Seleja Nikihez, aki a Gardalove weboldalán keresztül ad kóstolót Veronából, és az északolasz olasz tóvidékből. Itt az tavasz, jön a jó idő, pont alkalmas az időszak veronai városnézésre vagy Garda-tó körüli túrára.

 

Kötelező első kérdés: hogy kötöttél ki Olaszországban?

Először is nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Lehet, hogy közhely, de tényleg a szerelem miatt kötöttem ki a csodás Itáliában 2004. nyarán. 2008- ban volt az esküvőnk és remélhetőleg élünk boldogan, amíg lehet. Egy Veronához közeli városkában, Angiariban élünk, ahol mindenki ismer mindenkit. Szeretem, mert nyugodt és csendes, a nagyvárosok zajától mentes kis település, mindössze 2000 lakossal.

Sirimione, a Garda partjàn (fénykép: Gardalove)

Külföldre költözéskor mindig vannak olyan helyi szokások, amiket nehezen fogadunk be, engem a vendégségben cipőben trappolás, Toszkána Vikit az olaszos ágyazás húzott fel,  nálad mi ütötte meg az ingerküszöböt?

Lakótelepen nőttem fel otthon Magyarországon, kulcs lógott a nyakunkban, mert a szülők dolgoztak, így amikor éhesek voltunk haza tudtunk menni. Természetes volt, hogy a rohanásban csak bekapunk egy konyhapultnál elkészitett szendvicset és csak vasárnaponként, illetve húsvétkor, karácsonykor ül az egész család az asztalhoz . Így itt elég nehéz volt megszokni, hogy délben és este is szőpen, pohárral és szalvétával megterített asztalnál való étkezés tradícióját. Mára már a mindennapok része lett, most már a konyhapultnál alló szendvicsezés lenne a furcsa. Az elején eléggé dühitő volt, hogy a nevemet folyamatosan helytelenül írták mindenféle fontos okirathoz, hiába betűztem én nekik érthetően, a nevem mindig helytelenül került szinte mindenhová. Érdekes, hogy ma már nincs ez a gond és betűzés nélkül is simán leírják.

Verona fényei

Verona az egyik legszebb olasz város, de szerintem még mindig nem elég jó a marketingje. Mivel csalogatnád ide a hezitáló magyar vándorokat?

Igazad van,Verona gyönyörű, de nincs akkora maketingje, mint pl. a Garda-tónak… …hogy mivel csalogatnám ide a hezitáló magyar vándorokat? Én hiszek abban a legendában, hogy ha megsimogatjuk Júlia hetyke mellét és kivánunk valamit, akkor az a kivánságunk valóra válik. 🙂 Aztán persze ezer meg egy arca van Veronának, amit egyszer legalább az életben látni kell (szerintem). Ugye azt mindenki tudja, hogy a Rómeó és Júlia itt játszódik, de azt már kevesebben, hogy másik két Shakespeare-darab helyszíne is a város, A két veronai nemesnek és A makrancos hölgynek is ez a gyönyörű város szolgáltatja a díszletet. Na, de, hogy vissza terjünk a jelenbe……ha igazi olasz tér kellős közepén szeretnénk találni magunkat, akkor nincs kétség,  a Piazza Brát kell célba vennünk, ahol egymást érik a kávézók, éttermek és pizzériák, illetve itt található a hires Arena is. Erről a térről nyílik Verona egyik leghíresebb utcája a Via Mazzini, tele luxus üzletekkel. Innen Olaszország legszebb terére érkezünk-Piazza delle Erbe-ahol szintén kávézók, éttermek, kisebb boltok, a tér körül pedig csodálatos középkori házak és tornyok találhatóak. Itt minden szombat és vasárnap reggel igazi, olasz piac van. Én személy szerint imádom az ilyen piacokat jellegzetes olasz hangulatuk miatt. Találhatunk itt ruhákat, cipőket, ami kiváló szuvenír is lehet az otthoniaknak, vagy vannak virágárusok, halárusok, mindenféle tengeri herkentyűkkel és halakkal, zöldség és gyümölcsárusok, akiknél finomabbnál finomabb árut találhatunk. Mivel ókori emlékekben Róma után Verona a leggazdagabb város Olaszországban, szinte minden szegletében van van valami nevezetes csodálnivaló.

 

Jólia megkopott melle (flickr: whereisemil)

Csinos, szőke nőként bizonyára nem akad hiány olasz Rómeókban. Te is olyan vonzónak találod őket, mint amennyire-gondolom én- ők téged? Szóval milyenek is az olasz pasik felétek?

Az olasz pasik… Erről, itt élő magyar nőként órákat és ódákat lehetne zengeni. Annyi azért bizonyos, hogy, amiket a filmekben láttam még, amikor otthon éltem, na igen, pont olyanok. 🙂 Szeretnek udvarolni, nem rejtik véka alá, ha tetszik nekik egy nő. Kedvesek és segitőkészek.

Tudom, hogy van egy kislányod. Benne mennyire sikerült megőrizni a magyar identitást?

A kislányom, ha eltölt néhány hetet otthon anyukámmal Magyarországon, akkor utána érthetően és szépen beszél magyarul, olasz akcentussal. Igaz, év közben, mikor itthon vagyunk és nem otthon, akkor, ha magyarul beszélek hozzá általában olaszul válaszol. Szereti Magyarországot, ott él az imádott nagyi, és mindenki, akiket nagyon szeret,szereti, hogy félig magyar és félig olasz. Szereti a krumplistésztát, és a magyar kajákat, de ne adjatok neki sóskát. 🙂

Tudom, hogy elég sok magyar lakik Verona környékén, és azt nem tudom, hogy korábban mennyire volt összetartó a közösség, de a januári busztragédia összehozott Benneteket. Mennyire volt ez spontán, és megmaradtatok- e utána is együtt?

A januári busztragédia fájó pont szerintem az összes helybeli magyarnak, aki ott volt valamilyen formában segíteni. Akkor, ott mindenki együtt volt egy közös célért, hogy segiteni tudjon. Volt magyar összetartás. Persze tartjuk a kapcsolatot telefon és üzenet formájában, most pl. rendeztek egy veronai farsangi találkozót, amin nagyon sokan részt vettek, de mivel mindenkinek van családja, munkája ez nem mindennapi.

Veronán évente legalábbb kétszer átutazunk Magyarországra tartva autóval. Ha legközelebb meg szeretnénk állni egy pár napra, mi az , amit semmiképpen ne hagyjunk ki a környéken? Vigyázz! Van velünk egy hatéves kislány is, neki is kell valami szórakoztató!

Átutazóban, kislánnyal semmiképpen ne hagyjátok ki a Gardalandot-jó, tudom nem Verona, de egy kisgyereknek ez az igazi kikapcsolódás,miután Veletek végig járta Veronát.  A Garda-tónál is állandó a bőség zavara, de ha választani kell, akkor menjetek Sirmionéba, Desenzanóba vagy Malcesinéba, ami a Monte Baldo lábánál található, és az egyik legszebb garda-tavi város. A városból indul egy kabinos lift, ami télen-nyáron üzemel. Télen a síelők használják, nyáron a biciklisek, túrázók vagy csak a panorámában gyönyörködni vágyók. Már nagyjából 1400 méteres magasságból az Adamello-Presanella 3500 méteres, nyáron is havas hegyeit csodálhatjuk, szaladgáló hegyi mormoták és zergék társaságában.-, Limone sul Garda, de igazából egy tó körüli túra dukál, mert egy igazi ékszerdoboz, ahogy a testvérem is mindig mondja. 🙂 Nem hiába mondta Goethe a Garda-tóról, hogy a természet csodája.

Sirmione (flickr, Flavio Spugna)

 

Imádom az oalsz konyhát, nincs ennál változatosabb a világon, Verona környékén mit faljunk feltétlenül?

Tipikus veronai étel a Lesso con la Peará, azaz prézliből és feketeborsból készült pürével tálalt főtt húsok (pl. nyelv, marhahús) és zöldségek. Vagy nyugodtan degeszre tömhetitek Magatokat Risotto alla Venetaval, ami szintén nagyon finom!  Az éttermekben általában vannak halételek is. A spaghetti allo scoglio isteni ( magyarán spagetti tengeri herkentyűkkel). Édességnek mi más lehetne, ha nem az igazi olasz tiramisu. …mivel vétek kihagyni a pizzát az itáliai utazásunk során, legalább egyszer mindenképpen térjünk be egy pizzériába is.

 

Hol üdül az, aki másoknak segít a nyaralás-pihenés szervezésében?

Természetesen Olaszországban! 🙂 Idén remélem Tropeán, de nagyon szeretjül Pugliát is (hát még én!).  Olyan szerencsések vagyunk, hogy az egyik távolabbi rokonunknak van egy  lidója (strand) Lido degli Estensiben, így a hétvégéket nyaranta sokszor töltjük ott, tavaly ott is nyaraltunk Anyukámmal, Nagymamámmal, a Testvéremmel és a Feleségével. Aztán persze egy picit Magyarországon is. Anyukám és a testvéremék is a Velencei-tónál laknak, de, ha tehetjük, akkor azért a Balatonhoz mindig le szoktunk menni.

Nyaral a magyar csalàd az olasz parton (fénykép: Seleja Niki)

Köszi Niki, remélem, hogy legközelebb a Garda-tó partján találkozunk!

 



Exit mobile version