Site icon Olaszmamma

Csúcspartok az olasz Adrián

A Conero-hegy (Andrea Balducci)


Kétségtelen, hogy Olaszország legjobb tengerpartjait nem a keleti oldalon találjuk,és semmi nem versenyezhet Szicília, Szardínia, Calabria és Toszkána egyes strandjaival, de az Adrián is akadhat fogunkra valót. Az olasz Adria természeti adottságai inkább a gyerekes nyaralásoknak kedveznek, széles, végeláthatatlan homokos part, nagyrészt sekély víz, a végsőkig felszerelt lidók. Az első családi nyaralás nekünk is itt esett meg, és nem volt elhanyagolható szempont a tengerparti pelenkázó.  Azért nem kell félni, nem fogok senkit Riminivel és Cesenaticóval untatni, van élet ezeken túl is, de még milyen! Jó hír, hogy egyesekért nem is kell különösen sokat utaznunk, és máris orrunk előtt a vadregény.

Abszolút elfogult lista az olasz Adria legjobb partjairól.

Duino

Ha egyik kedvenc olasz városomban, Triesztben jártok, semmiképp se hagyjatok ki  egy kiruccanást a szomszédos Duinóba. A Trieszti-öböl felett emelkedő városka , és 14. századi kastélya számos művész nyári rezidenciájaként szolgált (rémlik még magyar érettségiről a Duinói elégiák?). Tekintélyes sziklafal, aprócska partok, romantika a köbön. Magyarországról autóval is néhány óra alatt ot lehetü

nk.

A velencei lido

Velence mondén hangulatához ugyanúgy hozzátartozik a lidó kozmopolita világa, mint a rizsporos parókák karnevál idején. A velencei lidő egy keskeny földnyelv, ami a velencei lagúnát elválasztja az Adriai tengeről.  Valaha egy természetes zátony volt, ma már egy menő tengerparti üdülőhely.   Remek a kilátás a lagúnákra, és télen, esetleg tavasszal kis szerencsável a Dolomitok havas csúcsáig is ellátni.

A velencei lido (flickr, Guido Andolfato)

Conerói riviéra

Itt már  a legismertebb adriai nyaralóhelyektől délre járunk, Marche régióban. A Conerói riviéra legszebb városkái Sirolo, Numana, Porto Recanati, Portonovo, bármelyiket jó szívvel ajánlom, még gyerekeseknek is. A strandok javarészt felszereltek, szélesek, de akadnak olyanok is , amelyeket csak hajóval lehet megközelíteni.

Sirolo (flickr,Antonio Castagna)

Punta Aderci

Punta Aderci és környéke természetvédelmi terület Abruzzo régióban. Területe  2,85 km2, és magába foglalja Vasto városát, és a kikötőtől egészen a Sinello folyó torkolatáig nyúlik. Találunk itt szőlőskerteket, olajfa-ligetet, és a mesés Punta Penna tengerpartját. Egyébként is támogatom az abruzzói utazásokat, mert ezzel vidékkel mostanában eléggé mostohán bánik a sors, hegyvidéki területein folyamatosan remeg a  föld, igazán rájuk fér egy kis idegenforgalom a biztonságos partmenti szakaszokon.

Punta Aderci (flickr, gengish skan)

Polignano a Mare

Mondanom sem kell, hogy az olasz Adria legszebb partjai minden kétséget kizáróan Puglia tartományban vannak, amiről többször írtam már, részletesen itt. Polignano a Mare már határozottan délen van, Barihoz egészen közel, úgyhogy fapadossal könnyen elérhető. Az óvárosa Puglia egyik legfontosabb, és legrégebbi antik települése, amelyet labirintusszerű építkezés, szűk sikátorok, panorámás teraszok jellemeznek. Polignano nem csak szépségéről, hanem arról is ismert, hogy milyen szuperül lehet itt sziklákról vízbe ugrani.

 

Torre dell’Orso

Torre dell’Orso és környéke, Roca Vecchia, San Foca és Torre Sant’Andrea strandjainak minősége a Kék zászlót is kiérdemelte. Az otrantói-csatorna közelségének köszönhetően ugyanis elképesztően tiszta itt a tengervíz. A Partszakaszt sziklák,természetes zátonyok, tengerparti homokdűnék jellemzik.

Torre dell’Orso (flickr, gomdezdelagomera)

Otranto

Otranto a Salentói-félsziget adriai oldalán varázsol el minket. Itt van Olaszország legkeletibb pontja (Punta Palascia), és óvárosa (borgo) az egyik legszebb Olaszországban , és erről papírja is van :-).  Szerkezetileg eléggé emlékeztet a Salentói-félsziget  egyik legszebb városára,Gallipolira, hiszen itt is egy erődszerű vár mellett elsétálva jutunk be a kacskaringós utcákkal teli központba, itt is sétálgathatunk a városfalak mentén, és leugorhatunk egyet mártózni a tengerben akár a belváros mellett közvetlenül. Derűs időben egészen Albániáig ellátni innen.

A Baia dei Turchi tengere tranto mellett (foto: olaszmamma)



Exit mobile version