Site icon Olaszmamma

Kossuth emléke Torinóban


A történelem érettségiről még emlékszünk arra, hogy az 1849-es szabadságharc csúfos vége után Kossuth emigrált, és hosszabb turné (Törökország, Anglia, Amerika) után 1861- ès 1874, majd 1882. és 1894. között Torinóban telepedett meg (majd itt is halt meg), ekkor ragadt rá a turini remete elnevezés. Hogy mennyire volt remete , azt nem tudom, vannak kétségeim. Kossuth lakása ugyanis Torinó legbelvárosabb belvárosában található, ahol ma is, de a  a 19. század végén főleg pezsgett az élet, felvilágosult a gondolkodás, tomboltak a szabadkőművesek,  hiszen 1861. és 1865. között Torinó volt a frissen egyesült Itália fővárosa.

Kossuth emlékébe több helyen is belefutunk Torinóban.  A Via dei Mille 22. alatt lakott, és itt is halt meg, a lakosztály erkélye mellett emléktábla őrzi a nevét. A ház előtti parkban áll Kossuth mellszobra, amelyhez a ceglédi gimnázium Kossuth-szobrát vették mintának alapul. A szobor megvalósításához Cegléd város is hozzájárult. Turini évei alatt Kossuth nem annyira az aperitivózásnak, inkább a politikának áldozott, itt írta kiegyezés-ellenes cikkeit.

 

A belvárostól kicsit kiesik, de magyar szívnek kedves a Corso Luigi Kossuth, amelynek minden érdekessége a nevében merül ki.

Kossuth nem csak a Via dei Millében lakott , az elszánt zarándokok a Via Bertholet 28. és a Via Principe Amadeo 24. szám alatt is adózhatnak az emlékének.
Torinó központjában található Palazzo Carignano épületében rendezték be a Risorgimento (az olasz egységért folytatott küzdelem) múzeumát, melynek egyik termében a közép-európai forradalmakra emlékeznek, ls ahol több magyar vonatkozás mellett Kossuth relikviáival is találkozhatunk. Van itt egy mellszobra, képei, sapkája, pipája. Récsodálkozhatunk itt Petőfi arcképére, régi magyar bankókra, sőt még a Nemzeti dal egy példányára is.  A falat az itáliai magyar légió zászlaja  díszíti.

A Palazzo Carignano, ahol a Kossuth-relikviákat őrző Risorgimento múzeum található

Kossuth asztala

Canto nazionale….Nemzeti dal

Aki tehát ebben a szuper olasz városban némi hazaira vágyik, nem kell, hogy visszafogja magát, egy egész napra elegendő munícióval rendekezik. Csak bírjuk szuflával.

 



Exit mobile version