Site icon Olaszmamma

Hogy kerül a templom a tóba?


Mindenki tudja, hogy Olaszország nem csupán tengerpartból meg turisták által elözönlött reneszánsz városokból áll, és akármerre bolyongunk benne, biztos, hogy elakad a lélegzetünk. Így járunk, ha Dél-Tirol felé teszünk egy kanyart. A Resia-tavat bámulva más nem juthat eszünkbe, mintsem, hogy most akkor hogy is kerül a templom a tóba?

A Resia-tó egy mesterséges alpesi tó  Trentino-Alto-Adige régió nyugati részén, a svájci határtól alig 3 km-re. Összetéveszthetetlen jelképe a közepén gyakorlatilag a semmiből kiemelkedő magányos templomtorony.

A látvány mögötti történet sokkal kevésbé romantikus, mint az elénk táruló festnényre illő kép. A jelenlegi panoráma gyakorlatilag az emberi felelőtlenség eredménye. Valaha három tó létezett a Resia-szorosnál, amelyeket  aztán 1950-ben egyesítettek , hogy oda egy duzzasztót építsenek. Ekkor alakult ki a Reschensee /Lago di Resia tó, és ennek következtében került víz alá Curon városka egésze és Resia falu egy része. Curon valamennyi lakosát evakuálni kellett, és a helybelieket a környező hegyek magasabban fekvő részeire költöztették. Mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy az itteni lakosok kitörő lelkesedéssel fogadták volna az építkezést. Még a pápától is igyekeztek segítséget kérni a munkálatok meghiúsításához. A próbálkozások  hiábavalók voltak, és 1950-ben, az építkezés befejeztével az egykori városkák épületeit lerombolták, és a három tó vize hamarosan 163 házat és 523 hektár termőföldet árasztott el. Ezek között volt egy 14. századi templom, melynek harangtornya a mai napig kiemelkedik a Resia-tó vízéből, és amelyet pusztán azért nem pusztítottak el teljesen, mert műemléki védelem alatt áll.

A tóból kiemelkedő templom télen igazán kísérteties, és ilyenkor amikor a tó vize befagy, gyalog is meg lehet közelíteni. Fagyos téli éjszakákon állítólag a mai napig lehet hallani  toronyból szóló félelmetes harangzúgást, holott  a harangokat még 1950-ben eltávolították belőle.



Exit mobile version