Site icon Olaszmamma

Itt a nyár ledobjuk a göncöt – meg a maszkot!


Juhúúúúú, halleluja: végre a múlté lesz a kötelező szabadtéri maszkviselés Olaszországban.  Éljen, döntött az olasz kormány munkáját segítő szakértői bizottság, június 28-ától szabadtéren nem kell tovább fulladoznunk a tavaly ősz óta folyamatosan viselt szájmaszkok alatt. Ettől a dátumtól kezdve ugyanis nem lesz kötelező viselni szabad levegőn a fehér zónába sorolt olasz régiókban (ez a mai állás szerint lefedi egész Olaszországot, kivéve az északnyugati csücsköt, Valle d’Aostát). Ez alól kivételt képeznek persze a tömeges rendezvények, vagy más olyan körülmény, ahol nem lehetséges a biztonsági távolságtartás (sorbanállás, vásárok,piacok stb.). Tűkön ültünk már, annyira vártuk ezt az intézkedést, őrületesen meleg van egész Olaszországban, a levegő páratartalma pedig szinte elviselhetetlenül magas, még nálunk a hegyekben is, a maszktól az ájulás kerülgetett már, amióta ránktört a nyár.

A döntéshez nagyban hozzájárult az, hogy a jelen állás szerint az olasz lakosség 53%-a megkapta az első adag Covid-oltást, 27%-unk szervezetében pedig már mindkét dózis ott kering.

Azonban nem felejthetjük otthon, legyen mindig nálunk, pont azért, mert ha hirtelen csoportosulás alakulna ki, akkor használnunk kell.  Mondjuk annyira hozzánk nőtt már a maszk, hogy ha akarnám sem tudnám feledni, van mindig egy pár darab a táskámban, az autómban, a gyerek hátizsákjában. MOndjuk úgy, hogy a csomag papírzsepit a csomag sebészmaszk váltotta fel a retikülben. Gyakorlatilag már-már testrész, amiről szívesen lemondok, például akkor, amikor nincs időm normálisan ebédelni, és mondjuk egy hagymás, csípős kebabot nyomok be a töröknél. Utána felejthetetlen élmény az arcomra ragasztani a maszkot.

Az életünk már egészen kezd hasonlítani a két évvel ezelőttihez (te Jóisten, mennyi időt rabolt el tőlünk ez a rettenet!), Olaszországban most még a diszkók várnak a kormány rájuk vonatkozó döntésére, mint a messiásra, jelenleg ugyanis, bár nyitva lehetnek, táncolni azonban nem lehet, ezt a csomót még ki kell oldozni, és utána be is robbanhat a nyár, rázhatjuk a fenekünket is, de a legfontosabb nekemmég minidg az, ogy végre vehetek nagy levegőt.

Vigyázzatok magatokra, ne kapjatok hőgutát, élvezzétek  a nyarat!



Exit mobile version