Site icon Olaszmamma

Torinói lepel: rendkívüli kiállítás 2020-ban


A torinói lepelről már írtam hosszabban is, tudjuk, hogy a kereszténység legfontosabb ereklyéjét nem lehet csak úgy szimplán, egy múzeumba vagy templomba besétálva megtekinteni, amikor úri kedvünk úgy tartja. A kiállításainak nagyon szigorú menetrendje van, és általában tízévente kerül rá sor. Általában. Előfordul ugyanis, hogy egy-egy fontosabb esemény kapcsán kivételt tesznek a lepel szigorú őrzői, és közszemlére teszik azt. Ilyen volt például a 2015. évi milánói világkiállítás, mint fontos vallási esemény.
Ez történik 2020. év végén is, amikor 2020. december 28. és 2021. január 1. között lehet majd megtekinteni azt a vásznat, amelybe a katolikus hagyomány szerint Krisztus holttestét tekerték a kereszthalál után.
A rendkívüli kiállítás apropója az ökumenikus Taizé közösség nemzetközi ifjúsági találkozója, amelyet év végén pont Torinóban rendeznek, és ahová nagyjából tizenötezer, 18 és 35 év közötti ifjú látogatót várnak a világ hetven országából.  Azt nem tudom, hogy a fiatalok inkább a leplet veszik-e célba vagy a torinói bárok aperitivóit próbálják ki szívesebben, de itt a remek alkalom.
Az idő nagyon szoros, jegyeket egyelőre nem lehet foglalni ( maga a megtekintés ingyenes, de interneten időpontot kell foglalni rá, és még így is órákat kell egyébként sorban állni, legalábbis az utolsó alkalommal így jártunk), akit érdekel , az mentse el böngészője kedvencei közé a lepel hivatalos honlapját, itt majd mindenre fény derül. Ezen az oldalon keresztül lehet majd lefoglalni a számotokra szimpatikus időpontot is a torinói lepel megtekintésére. Csavar persze van a  sztoriban, az esemény elsősorban a zarándokoknak szól, várjuk a részleteket.
A torinói lepel következő kiállítására valószínűleg  2025-ben lehet majd számítani, hiszen ekkorra Ferenc pápa kihírdette az irgalmasság rendkívüli Szentévét. Erre utoljára 2000-ben került sor, még II. János Pál vezetése alatt.
A helyszín a hagyományoknak megfelelően a torinói dóm lesz majd.

/div>

Ha úgy döntötök, hogy eljöttök, tárt karokkal várlak benneteket a környékbeli szállásunkon.


Exit mobile version