Site icon Olaszmamma

Belépőjegy a La Pelosa strandján


 

A Pelosa strandja Szardínián Olaszország egyik legszebb partjának számít. A sziget északnyugati csücskében találjuk Stintino falucskában, Asinara szigetével szemben.  A strandot  imádják a turisták, úgyhogy minden évben jó masszívan el is árasztják. Tömegével zúdulnak ide a látogatók, hogy megmártózzanak a valószínűtlenül kék tengervízben és napfürdőzzenek egyet a fehér homokban.

 

A mértéktelen turistaáradat természetesen már a part fenntarthatóságát is veszélyezteti. Arról már bizonyára hallottatok, hogy Szardínia valamenyi strandjáról tilos homokot vagy kavicsot kivinni, és az sem újdonság, hogy Stintinón gyékényt kell a strandtörölközőnk alá fektetni, hogy minél kevesebb homokkal a táskánkban távozzunk majd a strandról.

 

Stintino helyi önkormányzata azonban határt akar szabni a La Pelosa környékén elharapózott tömegturizmusnak , és jövő nyáron már korlátozni fogja a strand látogatóinak számát, és belépőjeggyel lehet majd csak itt pancsikolni. A jelenlegi elképzelések szerint a strandon egyszerre tartózkodó látogatók maximális számát 1500-ban határozzák majd meg. A számot pedig nyilvánvalóan legkönnyebben belépőjegy szedésével tudják majd ellenőrzés alatt tartani. Azt ígérik, hogy az ily módon összegyűlt összeget a partszakasz karbantartására és takarítására fordítja majd az önkormányzat.

 

Ahhoz, hogy valaki a Pelosa strandján fürödjön, eddig is kellett némi mázli, ugyanis folyamatosan tele van, parkolót találni szinte lehetetlen, és ha mégis sikerül, akkor jó borsos árat kell érte fizetni. Nekem mázlim volt legutóbb, amikor arra jártunk, mert egy esős reggelen indultunk neki, bízva a Google időjárásjelentésének optimizmusában, és pont az eső végére értünk oda, így abszolút VIP helyre vethettük ki magunkat a parton, és a kocsi is a part mellett közvetlenül parkolt. Jövőre tehát vegyétek ezt is figyelembe, ha Stintino felé veszitek az irányt!

 



Exit mobile version