Site icon Olaszmamma

Szentestére az Etna is felébredt


Az Etna Európa legaktívabb vulkánja, és tegnap úgy döntött, hogy neki is karácsony van, itt az ideje kicsit mozgolódni, feldobni valamivel az ünnepi időszakot. Így esett az, hogy reggel kilenc óra körül elkezdett füstöt okádni. A mostani vulkáni tevékenység nem ad különösebb okot túl nagy aggodalomra, a riasztás mértéke a sárga, azaz a legveszélytelenebb zónában marad, és ha az elkövetkező órákban nem történik jelentősebb változás, nem kell majd emelni a fokozaton.

Egyébként már az Etna vulkánjától mintegy tíz km-es távolságban is látható a hegy felett kerengő hatalmas hamufelhő. Az olasz országos szeizmológiai intézet, amely folyamatosan szigorú megfigyelés alatt tartja a vulkán tevékenységét, nagyjából 130 kisebb földmozgást is érzékelt tegnap, melyek közül tíz erőssége meghaladta 3.0-t, a a legerősebb pedig 4.0 erősségű volt.

A vulkán hirtelen támadt aktivitása karácsonykor azért valamivel zavaróbb, mint az év többi szakában, ugyanis Catania repülőtere csökkentett kapacitással működött egész nap, sőt kora délután. Mondani se kell, hogy mekkora kellemetlenséggel jár ez pont abban az időszakban, amikor mindenki a családjához igyekszik.  14 és 15 óra között valamennyi induló és érkező járatot töröltek vagy más repülőterekre irányítottak át, majd óránként négyre csökkentették az érkezések számát. Este 21 órakor ismét lezárták a légikikötőt. Ha Szicíliába utaztok a napokban, figyeljétek árgus szemekkel a cataniai reptér honlapját, mert a helyzet óráról-órára változhat, a legtöbb járat ma délelőtt is késve érkezik, az indulásoknál ugyanígy gyakoriak a késések és a járattörlések. Ne kelljen feleslegesen dekkolnotok a csomagokkal valamelyik terminálon!



Exit mobile version