Site icon Olaszmamma

Campione d’Italia: egy darab Olaszországot Svájcnak?


Na szóval van Campione d’Italia, amit minden oldalról a svájci Ticino kanton ölel körül, és különlegessége nem csak ebben merül ki, hanem abban is, hogy Róma nem utal ide pénzt, a település kizárólag a területén működő kaszinó bevételeiből tartja fenn magát.  (Olaszországban nem terem minden bokorban kaszinó, az egész országra mindösszesen négy van belőlük: Velencében, Sanremóban, a valle d’aostai Saint Vincentban és Campione d’Italiaban, úgyhogy sejthetitek, hogy ez mekkora gazdasági előnnyel jár.)

A kaszinó, Campione d’Italia

Kár, hogy nyár elején beütött a krach, és a kaszinó csődöt jelentett. Felfoghatatlan egyébként, mert az olasz kaszinókba buszokkal hozzák az egész félszigetről azokat, akik olthatatlan vágyat éreznek némi zseton félkarú rablókba dobálásába. Dugig vannak már a nyitástól. Bedöglött a kaszinó, befuccsolt a település, a lakók, akik gyakorlatilag mind a kaszinónak dolgoztak, fizetés, az önkormányzat pedig bevétel nélkül maradt. Zárva vannak az iskolák, szünetelnek az alapvető szolgáltatások, és nem Róma húzta ki őket a masszából, hanem Svájc. Az itteni kisdiákok svájci iskolákba kezdtek el járni, a szemetet is a svájciak viszik el, stb.  Nem lehetnek ennyire önzetlenek, nem?
Olaszország persze nem lelkesedik az ötletért, és nyilván nem holnap fogják végleg kiszakítani az enklávét Olaszország testéből, de milyen izgalmas már, hogy lehet, hogy hamarosan újra kell rajzolni a térképet, meg frissíteni a nemzetközi jog könyvet.



Exit mobile version