Elköltöznétek Molise régióba havi 700 euróért?

Hallottatok már Molise régióról? Nem? Nem meglepő, az olaszok is előszeretettel viccelődnek azzal, hogy tulajdonképpen nem is létezik ez az Abruzzo és Puglia közé ékelődő kis régió.Területe csaknem teljes mértékben hegy-és dombvidék. Hegytetőre épült falvak jellemzik ezt a vidéket, melyek elnéptelenedésével az fenyeget, hogy ezek az apró kis települések egyszer csak egy letűnt kor puszta emlékei maradnak. Egyébként nem olyan rossz hely, van némi tengerpartja az Adrián és területének egy része az Abruzzói Nemzeti Parkhoz tartozik, szóval akad azért itt is némi látnivaló. Mégiscsak Olaszország ez.

Ez a jelenség már ismerős, és az erre válaszként kigondolt projekt sem cseng idegenül. Annak érdekében, hogy Olaszország – különösen annak déli része-  ne csak egy, a tengerpartok mentén és a nagy városokban lakott ország legyen kihalt völgyekkel és vidékkel, a helyi és regionális önkormányzatok hasonló módszerekkel próbálják elkerülni az elnéptelenedést. Több helyen ajánlanak egy euróért felújításra váró ingatlanokat azoknak, akik válllaják, hogy az adott faluba költöznek, láttunk ilyet Calabriában és Campania régiókban is ( a teljes lista pedig itt elérhető).  Van ahol az a terv, hogy az ide költöző nyugdíjasoknak teljes adómentességet biztosítanak.

Most Molise is beáll a sorba. Az úgynevezett “aktív rezidensi jövedelem” (reddito di residenza attiva), amivel Molise rukkolna elő azt jelentené, hogy ha valaki egy kétezernél kevesebb lakosú molisei településre költözik (136 ilyen van egyébként)  és vállalkozást nyit, akkor havi 700 euró jövedelemmel támogatja ezt meg a régió. A projektre egymillió eurót fordít a regionális tanács.

Molise

Az érintett önkormányzat természetesen ellenőrizni fogja, hogy a kérelmező valóban létesített-e állandó lakóhelyet az adott településen, és főként azt, hogy legyen jól kigondolt terve a területen folytatott munkavégzés tekintetében. Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, a jövőben még több pénzt fordítanának ennek finanszírozására.

A pályázati kiírást az előzetes információk szerint szeptember 16-án teszik majd nyilvánossá, innentől kezdve 60 nap áll majd az érdeklődők rendelkezésére a kérelem benyújtására.

Facebook Comments
(Visited 1 256 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük