Hasznos tanácsok olaszországi kompozáshoz

Végre nyakunkon a nyár, én is alig férek a bőrömbe, bár most épp olyan szél tombol a környéken, hogy a fejemet is leveszi, de a kedvem nem lankadhat. Ha a nagy olasz szigeteket, Szardíniát vagy Szicíliát veszitek célba, és nem akartok lemondani a saját autótok nyújtotta kényelemről és a korlátlan poggyászról, kézenfekvő megoldás lehet, hogy komppal érkeztek a szigetekre. Szardíniára Genovából, Livornóból, Civitavecchiából, Nápolyból és Palermóból indulnak hajók, Szicíliába Genovából, Livornóból, Civitavecchiából, Nápolyból  esetleg Cagliariból hajózhattok.

A hajóval utazás romantikáját nálam semmi nem múlja felül, mi is ezt a megodást szoktuk választani ha Szardínia a cél, de idén olyannyira eluralkodott rajtunk a navigare necesse est, hogy Szicíliáig fogunk elkompozni Genovából. Majdnem egy napos út. Alig várom. (Ez közben már  a múlt, lejjebb találtok egy videót is a hajóról).

Szardíniára indul a GNV kompja a genovai kikötőből

 

Mit érdemes tudni? A kompra három típusú jegyet  vehettek: fedélzet (ponte), fotel (poltrona), kabin. Fedélzeti jegyet, ami ülőhely használatra nem jogosít, csak nappali átkelésekhez javaslok, ahol jól el tudjátok tölteni az időt napozással, mászkálással, medencébe csobanással. A foteljegy pont azt adja, amit a neve sugall: egy kényelmes fotelt, amiben elücsöröghettek ugyan, de éjszakai alvásra nem túl kényelmes. A kabin tökéletes az éjszakai utazáshoz, van benne saját fürdőszoba tusolóval,drágább kategóriában kilátás a tengerre, olcsóbb árfekvésben ablak nélkül.

Siheder koromban persze én is inkább spóroltam a kompon és a ücsörögtem a fedélzeten, hogy az így megmaradt pénzt aztán egy bárban költsem el, de ma már kabinra szavazok. Meglepően sokan váltanak csak fedélzeti jegyet éjszakai átkeléshez is, aminek eredménye, hogy amint elkezdik felengedni a hajóra a népet, őrült versenyfutásba kezdenek vagy azért, hogy a bárban stoppoljanak le ülőalkalmatosségot, vagy, hogy a folyosón terítsék le a jógamatracot és  hálózsákot. Ilyenkor a fedélzeten található nyugágyakon is kalandos német nyugdíjasok alszanak.

Indulás előtt nagyjából két órával kell megjelenni a kikötőben, ez hasonló a reptéren megszokottakhoz, a várakozás viszont dögunalom, nem túl sok attrakcióval készülnek a várakozó utasok számára. Az autókat már a kikötőben katonás rendbe állítják a dokkmunkások, aztán szép sorban irányítják őket a hajó gyomrába, ahol tökéletesen kicentizve parkoltatják őket le. Az utazáshoz szükséges dolgokat pakoljátok egy külön táskába és vigyétek magatokkal, mert a kocsihoz az utazás alatt nem mehettek le a parkolóba.

A szigetekre közlekedő kompokon éttermek, bárok, boltok is találhatók, gyorsan el fog repülni az utazással töltött idő, és kipihenten fogtok majd kihajtani  a hajó gyomrából, amikor az horgonyt vet a kikötőben.

 

A legfontosabb olasz hajótársaságok oldalain találhattok bővebb információt és foglalhattok jegyet.

Ezzel a komppal utaztunk egy egész napot Genovából Palermóba.

Facebook Comments
(Visited 965 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük