9 tény az olasz borokról

Lehet, hogy már feltűnt, de odáig vagyok a jó borokért. Olaszországban otthonomra találtam ebből a szempontból is, igazán szerencse, hogy Itália szerintem legfinomabb vörösborait szinte itt termelik a szomszédban, a Langhe-Roero borvidéken. A bor az olasz nemzeti identitás és kultúra ugyanolyan fontos eleme, mint a tészta, a pizza, vagy Róma macskái.

Mit érdemes tudni az olasz borokról?

1. Olaszország minden másik országnál több bort termel

Az olaszok évente közel 40.000 hektoliter bort termelnek, ezzel ők a világ éllovasai, a nagy rivális franciák csak bottal üthetik nyomukat.

2. Az olasz bor nem mai gyerek

Itáliában több, mint négyezer éve termelnek bort, a Csizma tökéletes környezeti és éghajlati adottságokkal rendelkezik a szőlőtermeléshez.

Amikor az ókori görögök először tették be lábukat Dél-Itáliába, a borfogyasztás már régen dívott errefelé. Nem véletlen tehát, hogy a területet Oenotria , azaz a bor földje névvel illették.

3. Kimagasló minőség

Az olaszok ugye mindig el vannak ájulva saját teljesítményüktől, legyen szó ételekről, italokról, designról. Amit olaszok készítenek az csak jobb, szebb, illatosabb lehet a szomszéd gyepénél. A borászatra is jellemző ez. Az olasz borok kétharmada vagy védett eredetmegjelölésű (DOP) , vagy védett földrajzi megjelölésű (IGP). Mindkét jelzés kitűnő minőséget igér. A kettő közötti különség árnyalatnyi:

IGP – ez a bizonyítvány igazolja, hogy a termelés és előállítás legalább egy meghatározott része az adott borvidéken történt.
DOP  – igazolja, hogy az egész termelés és szigorúan meghatározott területen zajlott.

La Morra a Langhe borvidéken Piemontban

4. Mennyiféle szőlő!

Olaszország rendkívül gazdag szőlőkben, négyszáznál is több borszőlőfajta terem a félszigeten. A legtöbbet az alábbi fajtákból termesztik:

Sangiovese
Trebbiano
Montepulciano

5. Veneto: megkerülhetetlen

Veneto régióban termelik a legtöbb bort Olaszországban, 2016-ban több, mint tízezer hektoliter, messze lekörözve ezzel a többi vidéket.

6. Bor és tészta karöltve

Mi lehet annál olaszabb mint egy pohár jó bor és egy tányér gőzölgő tészta?

Ez a kombináció nem csak a jól megkomponált stockfotókon létezik, szívesen házasítjuk a fincsi olasz borokat a még finomabb olasz tésztákkal. Hogy egy üveg vöröset vagy fehéret pattintsunk fel? Egyszerű a válasz: fehérhez fehéret, piroshoz vöröset. Paradicsomos szósszal ízesített tésztáinkhoz igyunk vörösbort, a tengeri herkentyűsökhöz meg fehéret, így nem nagyon tévedhetünk.

7. Prosecco

Az utóbbi idők legnagyobb nyertese. Míg pár évvel ezelőtt mindenki az aperol spritzért őrült meg, és az instagramon minden második oalsz nyári fotón volt legalább egy narancssárga színben pompázó pohár, mostanában a prosecco tarol az aperitivo idején. Isteni finom, könnyű habzóbor. Nálunk mindig van pár üveg a hűtőben. A prosecco-termő vidékek ráadásul 2019. óta a Világörökség részét is képezik.


8. Világuralom

Az olasz borok nem állnak meg a Csizma keretein belül.  Évente több, mint 225 millió doboz olasz bor lépi át az országhatárt.A legtöbb ezekbe az országokba utazott:

Egyesült Államok
Németország
Egyesült Királyság

9. Rejtett kincsek

Van élet a Chiantin túl is, látogassatok el a Valpolicella, vagy Barolo környékére , nem fogtok csalódni!

Facebook Comments
(Visited 729 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük