Lago Maggiore: tökéletes tavaszi kiruccanás


FacebookTwitterGoogle+PinterestWhatsAppLinkedIn

A Lago Maggiore Olaszország második legnagyobb tava, és méltó vetélytársa a sokkal jobban promózott Comói-vagy Garda-tavaknak. Remek hír, hogy Milánóból könnyen elérhető, ezért jó áron beszerzett fapados repjegy birtokában szuper kirándulás lehet a tó, főleg tavasszal. Mi viszonylag gyakran útba ejtjük, amikor épp elkísérünk valakit Malpensa repterére, ahonnan alig harminc perces furikázással már a tóparton kortyolgatjuk a kávénkat. (Vonattal egy óra alatt vagyunk Milano centrale pályaudvarról a tó legszebb városában, Stresában).

A Lago Maggiore területe 212 km², és ahogy már említettem ,ezzel a második legnagyobb tó Olaszországban, csak a Garda előzi meg. A tavon 80-20% arányban osztozik Olaszország és Svájc. Az olasz részek Piemont és Lombardia tartományok között oszlanak meg.

Mit ne hagyjatok ki?

Stresa

Stresa vitathatatlanul a Lago Maggiore királynője, csodálatos villákkal, burjánzó parkokkal és kertekkel. A partmenti sétányon egymás mellett sorjáznak a szecessziós stílusban épült impozáns paloták és szállók, a hangulatos belváros szűk utcácskáiban pedig egymást váltják az üzletek, éttermek és bárok.

Kihagyhatatlan program felpattanni egy hajóra, és átnavigálni a Borromei-szigetekre. A hajók nagyon gyakran indulnak, pár perc alatt átvisznek Isola Bellára vagy az Isola dei Pescatori szigetre. A retúrjegy ára, ha csak egy szigetet akarunk meglátogatni 10 euró , ha kettőre is hegyezzük a fogunkat, akkor 15 euró. A gyerekek ingyen utaznak. Isola Bella szigete a mai napig a Borromeo-család tulajdonában áll, és az egészet beteríti a káprázatos, a 17. ás 19. század között épült barokk stílusú palota és a hozzá tartozó park. Az Isola dei pescatori, azaz a halászok szigete a legkisebb a Borromei-szigetcsoport tagjau közül, és az egyetlen, amelyet egész évben laknak. Gyakorlatilag alig néhány perces sétával bebarangolható, de van kápolna,van terecske és utcák, és tele van bárokkal és éttermekkel.

Arona

A tó déli csücskében, a piemonti oldalon találjuk Arona városát.A város felett magasodik San Carlo Borromeo (Borromeo Szent Károly), az itt született szent 35 méter magas szobra, ami két évszázadon keresztül volt világ legmagasabb szobra címének büszke viselője 6 euróért felmászhatunk a belsejében található lépcsőn egészen a szent fejéig, ahonnan a szeme helyén tátongó nyílásokból gyönyörködhetünk a tó egyedülálló panorámájában.

Károly bácsi jó magas

Angera

Angera szintén a tó déli részén, de a lombardiai partokon fekszik. Legfontosabb látnivalója, a Rocca Borrome (Borromeo-vár), amely öt különböző épület egyesítésével alakult ki a 11. és 17. század között. Ma egy babamúzeumnak ad otthont, de nem csak játékokat szemlélhetünk itt, hanem a termeket díszítő csodaszép freskókat, antik függönyöket és egyéb dekorációkat.

Giardino Alpinia

A Giardino Alpinia az Alpok egyik legnagyobb botanikus kertje. Stresa egy 800 méter magasan fekvő városrészében, Alpiniában találjuk, de ez ne rettentsen el senkit, hiszen függővasút visz fel a tópartról a hegyre. A parkból természetesen pazar kilátás nyílik a tóra és a szigetekre.

Advertisements

A Lago Maggiore tótól pedig csak egy ugrás a Lago d’Orta, ami a legkülönlegesebb az összes északolasz tó között.

Facebook Comments
(Visited 1 019 times, 1 visits today)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük