A capaci mészárlás: a maffiaellenes bíró halála

Huszonhat évvel ezelőtt, 1992. május 23-án robbantották fel Giovanni Falcone bírót, a maffiaellenes küzdelem emblematikus alakját Palermo közelében, Capacinál. Az olasz történelem egyik legsötétebb fejezete ez. Délután hat óra körül a Punta Raisi repülőtérről Palermóba vezető A29 autópályán hátom Fiat Croma haladt. A fedélzeten  Falcone bíró, a felesége, az őket kísérő rendőrök és a sofőr, összesen kilenc személy.  Capaci közelében azonban végeszakad az utazásnak. Az aszfalt alatt fél tonnányi robbanóanyagot rejtettek el gondos kezek, hogy aztán egy gombnyomással megsemmisítsék a karavánt. A merényletnek csak négy túlélője volt. Az autópálya gyakorlatilag megszűnt létezni, helyén egy kráter keletkezett. A pályáról ma is jól látszik az a fehér barakk, ahol a merénylők megnyomták a piros gombot.

Ez maradt az autópályából a robbantás után

Giovanni Falcone 1939-ben született Palermóban, ahol jogot végzett. Egy darabig ügyészként dolgozott Trapaniban, majd 1978 tól Palermóban lépett bírói pályára. Itt kezdődött legendás együttműködése Paolo Borsellino bíróval, akivel nagyjából száz ügyet vittek együtt. 1980-ban Falconére szignálták Rosario Spatola maffiafőnök dossziéját, és ebből  a munkából nőtte ki később magát a maffiaellenes csoport (pool antimafia), ami pár év alatt forradalmasította a szervezett bűnözés elleni harcot. Munkájuk során elérték, hogy az egykori maffiatag, a kiugrott Tommaso Buscetta olyan vallomást tegyen, ami alapján felderítették a Cosa Nostra vezetői hierarchiáját.

Giovanni Falcone

Giovanni Falcone felbecsülhetetlen információk birtokában volt, és a maffiózók tudták ezt, úgyhogy elég gyorsan a célpontjuk lett. Először a vele szoros munkakapcsolatban levő Giuseppe Montanat és Ninni Cassarát gyilkolták meg.  A kormány komolyan vette  a bírákat fenyegető veszélyt és a csapatot családjukkal együtt teljes titokban a szardíniai Asinara-sziget börtönébe költöztették. Ezt tartották az egyetlen biztonságos helynek ahhoz, hogy a bírák folytathassák a nyolcvanas évek végén beindult hatalmas maffiapert előkészítő munkájukat. A legnagyobb szervezett bűnözés elleni eljárás volt ez a világon: 460 vádlott, 200 védőügyvéd, hat éves munka, melynek eredménye tizenkilenc életfogytiglan,  ős összesen 2665 év kiszabott börtönbüntetés. Hatalmas csapás volt ez a maffiára, de sok maffiafőnök még szabadlábon rejtőzködött, többek között a leghírhedtebb, Totó Riina. Ekkor döntötték el, hogy Falconet el kell tenni láb alól az akkori igazságügyi miniszterrel, Claudio Martellivel együtt.

Totó Riina

A capaci mészárlást követően Totó Riina konkrétan pezsgővel koccintott a barátaival,míg Olaszországban nemzeti gyászt rendeltek el. Ezzel azonban korántsem volt vége a háborúnak, a Cosa Nostra Falcone kollégáját és barátját, Paolo Borsellinót is halálra ítélte. Borsellino tisztában volt ezzel, ezért élete utolsó heteiben szinte megállás nélkül dolgozott, és gyakran ismételgette, hogy nincs sok ideje.  1992. július 19-én anyját ment meglátogatni, amikor felrobbant mellette egy Fiat 126, végezve a biróval, valamint az őt kísérő öt ügynökkel.

Borsellino anyja lakásának környéke a merényletet követően
Borsellino anyja lakásának környéke a merényletet követően

Borsellino pár nappal a halála előtt a palermói könyvtárban tartott beszédében nyíltan támadta az államot arra célozva, hogy ott pár áruló az igaszágszolgáltatás ellen dolgozik. Borsellino halálával a maffiaellenes csoport megszűnt létezni.

Ebben a sötét időszakban Szicíliát a Közel-Kelettel lehetett egy lapon említeni, ez mára megszűnt, egyrészt az igazságszolgáltatásnak, másrészt a polgárháborús viszonyokat megelégelő, ez ellen már nyíltan is tiltakozó civileknek. Azt persze naivitás lenne kijelenteni, hogy megszűnt a maffia, de jelenléte sokkal kevésbé intenzív, és Totó Riina 2017-es halálával azért egy jelentős része odalett.

 

Facebook Comments
(Visited 1 455 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük