Szardínia a nyugdíjasok új paradicsoma?

Az utóbbi években egyre több európai ország, illetve azok bizonyos régiói próbálják magukhoz csalogatni más országok nyugdíjasait, kellemesebb klímával, olcsóbb árakkal, sőt adókedvezményekkel. Kifejezett iparág épült ki erre a Kanári-szigeteken és Portugáliában, de az olasz nyugdíjasok mostanában Bulgáriába is előszeretettel költöznek, és ott költik a havi járandóságot.

Hatvan-és hetvenezer között van azoknak az olasz nyugdíjasoknak a száma, akik Portugáliában vagy más európai országban telepedtek le. De miért menne egy olasz nyugdíjas külföldre, amikor Itália a földi paradicsom, ennél szebb és változatosabb ország nincs, és különben is hatvan év felett ember legyen a talpán, aki hazát vált. Én magam is megénekeltem már, hogy valójában milyen kellemes is Olaszországban megöregedni, lehet menni táncolni, kirándulni, és sehol sincs a stressz.

Ebből indultak ki azok a szardíniai politikusok is, akik a Regionális Tanács elé terjesztették azt a törvényjavaslatot, amely alapján az olyan nyugdíjasok, akik az év legalább kilenc hónapjára Szardínia valamelyik kihalással veszélyeztetett településére költöznének,  adókedvezményben részesülnének.

A javaslat alapján, a sziget meghatározott részeire költöző nyugdíjasoknak visszafizetnék, az általuk befizetett járulékok egy részét, mintegy jutalomként, amiért a szigeten költik a pénzüket, hozzájárulva ezzel az itteni GDP előrelendítéséhez.  Szardínia a jelen állapot szerint minden különösebb erőfeszítés nélkül elbírna még újabb 100 000 lakost, akik nagyjából két és fél milliárd euróval járulnának hozzá a régió GDP-jéhez.

Arról nem is beszélve, hogy az ideköltözőknek már az maga a paradicsom, hogy a sziget gyakorlatilag egész évben kellemes klímával bír, és tudományosan alátámasztott tény, hogy Szardíniai lakói élnek a legtovább a világon, a régiót a százévesek szigeteként is emlegetik. Egyfajta szlogen is lehetne a kezdeményezésnek, hogy “Hozzátok hozzánk a nyugdíjatokat, könnyebben fújjátok majd el a századik gyertyát is!”

Itt én is elfújnám a századik gyertyát

A sziget egyébként más kezdeményezésekkel is próbál új lakókat toborozni, hiszen két olyan községe is van- Ollolai és Nulvi-  ahol egy euróért lehet házat találni cserébe azért, ha valaki hosszú távon itt telepszik le.

Reméljük, hogy a kezdeményezés támogatókra lel, mert a többi európai példa azt mutatja, hogy az idősekkel igen is sokat lehet lendíteni egy elmaradottabb, viszont szuper természeti adottságokkal rendelkező régión.

 

Facebook Comments
(Visited 2 450 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük