Új világörökségi helyszínek Olaszországban

Az UNESCO tegnapi, Krakkóban hozott döntése alapján két új olaszországi helyszín, az évszázados bükkerdők és a velencei védelmi célú épületek kerültek fel frissen az UNESCO Világörökségi listájára, így az olasz világörökség emlékeinek száma 53-ra emelkedett. Ezzel a számmal Olaszország könnyedén erősíti meg vezető pozícióját a világörökségi helyszínek számának tekintetében. Mindig is mondtam én, hogy Itália a szépség és a kultúra szuperhatalma.  Elismerésben részesült 2127 hektárnyi területen elterülő tíz, több évszázados bükkös erdő.

A velencei védelmi célokat szolgáló  épületek a 16. és 17. század között épültek,  és több országon ívelnek át, hiszen az egykori Velencei Köztársaság területén található struktúrákon jelenleg Olaszország, Horvátország és Montenegró is osztozik. Az épületek egy csaknem 1000 km hosszú képzeletbeli tengely mentén helyezkednek el, amely Lombardiától az Adria keleti végeiig húzódik. Ezek a védelmi rendszerek a maguk idejében abszolút úttörőnek számítottak, valamennyiüket a puskapor felfedezése után tervezték, és viszonylag nagy területen helyezkednek el. A párizsi székhelyű UNESCO döntése alapján, világörökség oltalma alatt áll majd közülük az olaszországi Bergamo, Palmanova, Peschiera del Garda, valamint a horvátországi Zadar és Sebenik, és a monetengrói Kotor. A szuper hír, hogy Palmanova az észak-olasz Adria ismert üdülőhelyein nyaralóknak csak egy ugrás, és sokaknak már biztosan nem ismeretlen, Bergamóba és a Garda-tóra pedig pikkpakk elutazhatunk bármelyik fapados légitársasággal.

Bergamo védőfala

Bergamo velencei falai a város magasan fekvő óvárosi részét, a Cittá Alta-t veszik körül, és 1560. és1 588. között épültek. Több, mint hat km-en keresztül ölelik körbe a várost. Palmanova egy,  a velenceiek által 1593-ban tervezett erődváros, amelyet alakja miatt csillagvárosnak is szólítottak. Alapja kilencágú csillag, és 1960. óta olasz nemzeti műemlék. Peschiera Garda óvárosát szintén védőfal veszi körül , amely még a Mincio folyó természetes folyását is megváltoztatta.

Peschiera del Garda
Palmanova

Ami a védett bükkerdőket illeti, Toszkánától Calabriáig találkozhatunk a több száz éves rengetegekkel, és szintén több ország osztozik az elismerésen , egész pontosan 12, közöttük Németország, Horvátország, Bulgária , Ukrajna és Spanyolország. Az olasz erdők szinte teljes mértékben természetvédelmi területeken, esetleg nemzeti parkokban találhatók

Bükk Abruzzóban

 

Hogy hol van Olaszország többi 51 világörökségi helyszíne? Észak-Olaszországban erre, Közép-Olaszországban itt, Dél-Olaszországban pedig ezeken a helyeken keresgéljünk!

Facebook Comments
(Visited 1 347 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük