Spritzelünk egyet?

Hívogatóan színes ital, a társasági élet, a munka utáni aperitívózások elmaradhatatlan szereplője ez a Prosecco-alapú kokél, amely egész Olaszországban kínálgatja magát a bárok itallapján. Nyakunkon a jó idő, egyre többet ücsörgünk teraszokon, hamarosan a tengerparti napernyők alatt fogunk tikkadni, igazán jól jön egy isteni szomjoltó. Éljen a spritz!

7499765922_8a7b7c2005_k

Ezt a szuper, frissítő nedüt majdhogynem nekünk köszönhetik az olaszok, ugyanis az alapötletet az Osztrák-Magyar Monarchia északolasz jelenlétének idején ismerték meg az általunk is jól ismert fröccs képében. Az erre táborozó osztrákok nem vetették meg a jó kis venetói vendéglőket, osteriákat, de a helyi borok alkoholtartalma magasabb volt, mint amihez hozzá voltak szokva. Ekkor kezdték el vízzel hígítani a bort, innen jött a Spritz név is ( a német Spritzen, azaz spriccelni igéből, a víz hozzáadására utalva). A Spritz legelső verziója egyszerű asztali fehérbor és szénsavmentes víz keveréke volt, és a víz nem csupán az alkoholtartalmon könnyített egy kicsit, de ,még a nem túl jó minőségű borok fogyaszthatóságát is javította. Hol voltak még akkor a proseccótól? Majd a 20. század elején, amikor elterjedtek a szénsavas és szódavizek, akkor ezt a buborékban gazdag vizeket kezdték a fehér borhoz adni. Ekkoriban a spritz célközönsége a női nem volt, hiszen ők szívesen szürcsölgették ezt a könnyű, frissítő italt. Mondhatni, hogy trendi, szexi koktél volt a kisfröccs.   Ezután kezdték el jobban variálni, hogy az italba még több színt és életet leheljenek. Az 1970-es évektől  a spritz hatalmas népszerűségnek örvend, különösen Velence és Padova környékén.

20160313_164209318_iOS

Igaz, hogy a spritz alapja a Prosecco és a szénsavas víz, de van egy variálható harmadik összetevője is, amely az egyes pultosok stílusa szerint változhat.  Mivel a spritznek pirosnak vagy narancssárgának illik lenni, ezért a harmadik adalék az legfőképpen Aperol, Bitter, esetleg Cynar vagy Martini likőr, a lényeg, hogy a spritzünk kesernyés utóízt hagyjon a szánkban. Az is előfordulhat,  hogy a likőröket a baristánk még egymással is keveri egy kicsit, hogy még nagyobbat dobjon az italunk színvilágán.

A spritz annyira menő, hogy 1980-ban az IBA (International Bartenders Association)is felvette a koktélok hivatalos listájára “Spritz Veneziano”  névvel.

Az olaszok azonban természetesen nem csak Spritzet isznak, itt olvashattok a sokáig hihetetlenül népszerű vermutokról, itt pedig a jó kis olasz borokról.

Facebook Comments
(Visited 2 827 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük