Szentestére az Etna is felébredt

Az Etna Európa legaktívabb vulkánja, és tegnap úgy döntött, hogy neki is karácsony van, itt az ideje kicsit mozgolódni, reggel kilenc óra körül elkezdett füstöt okádni. A mostani vulkáni tevékenység nem ad különösebb okot túlzott aggodalomra, a riasztás mértéke a sárga, azaz a legveszélytelenebb zónában marad, és ha az elkövetkező órákban nem történik jelentősebb változás, nem kell majd emelni rajta.

Egyébként már az Etnától mintegy tíz km-es távolságban látható a hegy felett kerengő hatalmas hamufelhő, és az olasz országos szeizmológiai intézet, amely folyamatosan megfigyelés alatt tartja a vulkán tevékenységét, nagyjából 130 kisebb földmozgást is érzékelt tegnap, melyek közül tíz erőssége meghaladta 3.0-t, a a legerősebb pedig 4.0 erősségű volt.

A vulkán hirtelen támadt aktivitása karácsonykor azért valamivel zavaróbb, mint az év többi időszakában, ugyanis Catania repülőtere csökkentett kapacitással működött egész nap, 14 és 15 óra között valamennyi induló és érkező járatot töröltek vagy más repülőterekre irányítottak át, majd óránként négyre csökkentették az érkezések számát. Este 21 órakor ismét lezárták a légikikötőt. Ha Szicíliába utaztok a napokban, figyeljétek árgus szemekkel a cataniai reptér honlapját, mert a helyzet óráról-órára változhat, a legtöbb járat ma délelőtt is késve érkezik, az indulásoknál ugyanígy gyakoriak a késések és a járattörlések.

(Visited 446 times, 2 visits today)

Következik