Erdélyi templom Torinó kapujában

A Torinóval gyakorlatilag teljesen összenőtt Moncalieri városában bukkantam egy, az ezen a környéken abszolút párját ritkító épületre, egy erdélyi hagyományok szerint épült fatemplomra. A Chiesa Maramures (Máramaros templom) Erdélyből jött hozzánk. Jellegzetes máramarosi faépületről van szó. Ez a karakterisztikus építészet egyébként annyira egyedi, hogy 1999. óta a Máramarosi fatemplomok a Világörökség részét is képezik.  A máramarosi templomok sajátos átmenetet jelentenek a kelet- és nyugat-európai építészeti stílusok között, hiszen alaprajzuk bizánci, de formájuk gótikus.

Máramaros megyén kívül csak másik hat helyen találkozunk ilyen fatemplomokkal: az itt említett Moncalieriben, venezuelában, Franciaországban, Svájcban, Cipruson és Svájcban.  Torinóban rengeteg román él, ők döntöttek úgy 2014-ben, hogy Marius Floricu papsegítségével és egy bankár anyagi támogatásával  megépítik a templomot.

A templomot teljes egészében Romániában állították össze, aztán darabonként szállították el Torinó mellé, majd 2016-ban adták át a gyülekezetnek.

Székelykapu a panelok között

A templom a hagyományoknak megfelelően kizárólag fából készült, és faszögekkel rögzítették a darabjait egymáshoz.  Állítólag egy korabeli magyar tilalom miatt építették így a máramarosi templomokat, amely nem engedte a kőtemplomok építését, de más elképzelések szerint az üldözött keresztény közösségek fejéből pattant ki ez a megoldás, hogy gyorsan elköltöztethessék a kegyhelyet, ha esetleg a nyomukban lett volna valaki.

Az egyszerű, véletlen sem hivalkodó belsejű templomhoz egy aprólékos gonddal faragott székelykapun keresztül jutunk el, teljesen valószínűtlen látvány ez az olasz Alpokban. Torinóban jártunkkor, érdemes rászánni egy kis időt, meghökkentő élmény lesz.

 

Hol találjuk?
Via Papa Giovanni XXIII, 10 – 10024 Moncalieri (Torino)

(Visited 266 times, 6 visits today)

Következik